- Film
- Talks
Nye krige, nye billeder
I efteråret kan du komme med til eventrækken Nye krige, nye billeder, som vil forsøge at kaste nye blikke på krig med udgangspunkt i tre film af den tyske filmkunster Harun Farocki. Hver aften stiller vi skarpt på en af Farockis film og undersøger et udvalgt tema gennem samtaler mellem en række fagfolk og forskere.
I Serious Games I-IV (2009-2010) fokuserer Farocki på de computersimulationer, der anvendes i forbindelse med terapeutisk behandling af soldater hjemvendt fra Irak-krigen. Virtual reality, AI og smart wearables er nogle af de teknologier, som lige nu skubber behandlingen af psykiske lidelser ind i et nyt paradigme. Men hvilke nye muligheder og farer knytter sig til de nye teknologier? Hvordan kan 3D-simulationer overhovedet udtrykke traumer, og er der en risiko for, at de selv frembringer nye traumer?
Panel:
Anders Engberg-Pedersen: Professor i litteraturvidenskab ved Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber på Syddansk Universitet og leder af det nyoprettede ‘Nordic Humanities Center‛ på Københavns Universitet og Syddansk Universitet. Forsker i, hvordan krig og kultur former hinanden og har betydning for vores samfund med inddragelse af områder som litteratur, æstetik, teknologi og medier. Ph.d. fra Harvard University/ Humboldt Universität (2012). Modtager af EliteForsk-prisen for sin forskning om krigens videns- og kulturhistorie (2021). Forfatter til flere bøger, senest Martial Aesthetics (Stanford University Press, 2023).
Ulrik Nykjær Jeppesen: Læge og ph.d.-studerende tilknyttet VIRTU Research Group, Psykiatrisk Center København og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet. Arbejder på forskningsprojekterne ’Face Your Fears’, virtual reality eksponeringsterapi mod paranoia og ‘Challenge’, virtual reality avatar-terapi mod stemmer.
Om eventrækken:
Der er krig i Europa og i Mellemøsten, og dagligt må vi forholde os til dens realiteter – mange af os udelukkende gennem billeder og videomateriale. Med eventrækken Nye krige, nye billeder sættes der fokus på, hvordan krigens billeder er med til at ændre vores opfattelse af virkeligheden.
Den tyske filmkunster Harun Farocki modarbejdede krig i alle dens former. Han udviklede et kunstnerisk sprog til at analysere de billeder af krigen, som vi kender fra de sidste 50 års krige og politiske opstande – Holocaust, Vietnam-krigen, Den iranske revolution, Den rumænske revolution og Golf-krigene. Billeder, vi som oftest oplever gennem skærme, og som har større magt over os, end vi til dagligt er bevidste om. Men også billeder, der er resultatet af en teknologisk udvikling, som Farocki afdækker gennem en eksperimentel dokumentarstil, hvori han integrerer sit eget materiale med optagelser fra kilder som massemedier, overvågning, politisk propaganda, amatøroptagelser og computersimuleringer.
I tråd med Farockis egen kunstneriske mission om at revurdere teknologiens og massemediernes indvirkning på samfundet inviterer vi forskere og fagfolk til at debattere, hvordan billeder og medier på den ene side fungerer som historisk dokumentation og på den anden side som værktøjer til manipulation, og hvordan formidlingen af krig altid indebærer en bearbejdning af krigens realiteter.
Eventrækken er tilrettelagt af cand.mag. i filosofi Morten Bønke Pedersen og kunsthistoriker Philip Pihl. Eventrækken er støttet af Beckett-Fonden og Goethe-Instituttet.
Om Harun Farocki (1944-2014)
Farockis unikke blanding af fiktion og dokumentar og essayistiske tilgang til filmkunsten har gjort ham til en af dokumentarismens mest originale kunstnere. Præget af studenterprotestbevægelsen og miljøet omkring New German Cinema i slutningen af 1960’erne og med en opmærksomhed fast rettet mod tidens teknologiske og politiske udvikling indtog han med årene en position som en af Europas mest markante og interessante samtidskunstnere. Det er i dag svært at undervurdere Farockis indflydelse på europæisk filmkunst, og han er er blandt andet blevet hyldet med en retrospektiv udstilling på Tate Modern (2009) og en samlet soloudstilling på MoMa (2011).