Jonathas de Andrade, Olho no Olho [eye to eye], 3. april – 18. maj 2025

Grænserne mellem fiktion og dokumentar er udvisket i filmen Olho da Rua / Out Loud, hvor personlige debatter om identitet, omsorg, familie, klassebevidsthed og social og politisk synlighed opstår. Værket er er skabt af Jonathas de Andrade, der repræsenterede Brasilien på Venedig Biennalen i 2022.

Jonathas de Andrades filmværk Olho da Rua / Out Loud (2022) skildrer et fællesskab af hjemløse, der lever på gaderne i centrum af den nordøstbrasilianske by Recife. Gennem filmens kunstneriske greb og de Andrades medmenneskelige interesse afbildes en gruppe mennesker, der ellers er marginaliserede og usynliggjorte.

De Andrades kunstneriske greb er inspireret af metoder fra den brasilianske forfatter og dramaturg Augusto Boals Theatre of the Oppressed [Teater for de Undertrykte]; filmen iscenesætter en række performative handlinger på et af byens torve. Øvelserne fremhæver kollektive dynamikker i et offentligt tilgængeligt byrum med særligt fokus på de blikke, hvorigennem vi betragter hinanden. Grænserne mellem fiktion og dokumentar udviskes idet de Andrade engagerer en gruppe ikke-professionelle skuespillere, og personlige debatter om identitet, omsorg, familie, klassebevidsthed og social og politisk synlighed opstår. Filmen benytter ikke et fastlåst manuskript. Det er skuespillernes personligheder og følelsesverdener, der bærer fortællingen, hvilket skaber et stærkt vidnesbyrd om det moderne Brasilien og landets både rige diverse kultur og store strukturelle uligheder.

Selvom filmen er fra 2022 – og dermed et øjebliksbillede af den tidligere præsident Bolsonaros Brasilien – fremstår Jonathas de Andrades filmværk stadig yderst aktuel. Dette billede på ligegyldighed overfor i forvejen udsatte liv synes særlig relevant i samtiden, og konsekvenserne af kolonialisme og strukturelle uligheder udspiller sig ikke kun i Brasilien.

De smukke filmbilleder ledsages af et soundtrack af percussionisten Homero Basílio, der har komponeret lydfladen særligt til instrumenter, som har rødder i Nordøstbrasilien.

Filmudstillingens titel Olho no Olho [eye to eye] mimer titlen på et afsnit i filmen, og refererer til kunstnerens praksis, der har særligt fokus på blikket; hvordan vi ser og bliver set.

Jonathas de Andrade er billedkunstner og filminstruktør. Gennem sine værker udforsker og afdækker han magtforholdene og konflikterne i Brasilien, særligt i den nørdøstlige region og i Recife, hvor han selv bor og arbejder.

Courtesy of the artist, Galleria Continua, Galeria Nara Roesler, and Fondazione In Between Art Film

Praktisk information

Filmen varer 26 min. og loopes i kunsthallens biograf, når der ikke er andre events.

Det er gratis at se filmen med betalt entré til Kunsthal Charlottenborg.