Event
9. august 14.00 – 16.00

Queer længsel + Færøsk aborthistorie

Oplev to talks ifm. årets afgangsudstilling

Vær med lige inden årets afgangsudstilling lukker, når vi præsenterer to talks med kunstnerne Noah Holtegaard og Alda Mohr Eyðunardóttir, der sammen med en række oplægsholdere vil åbne yderligere op for deres værkers tematikker.

Hør om begær, transformation og queer længsel, med udgangspunkt i Noah Holtegaards værk fra Afgang 2025. Efterfølgende vil Alda Mohr Eyðunardóttirs film script om aborthistorie på Færøerne blive diskuteret fra en videnskabelig, kunstnerisk og aktivistisk vinkel. Før eller efter de to talks kan du opleve afgangsudstillingen en sidste gang, inden den slutter dagen efter.

Program

14.00-14.45: Begær, transformation og queer længsel
Noah Holtegaard, Luka Holmegaard og Mons Bissenbakker

15.00-15.45: Kortlægning af færøsk aborthistorie
Alda Mohr Eyðunardóttir, Turið Nolsøe og Maria Guldbrandsøe Tórgarð

Talk: Begær, transformation og queer længsel
Deltagere: Noah Holtegaard, Luka Holmegaard og Mons Bissenbakker

Med udgangspunkt i skulpturen ’Jeg håber du kan elske en som mig’ af billedkunstner Noah Holtegaard, vil forfatter Luka Holmegaard og kønsforsker Mons Bissenbakker tale sammen om, hvordan man i dag kan læse H.C. Andersens Den Lille Havfrue gennem en moderne, transkønnet linse.

Skulpturen, som er en del af årets afgangsudstilling, forestiller to transmaskuline personer i en kærlig omfavnelse – den ene et menneske, den anden en havmand – og refererer både til Andersens eventyr og hans egne kærlighedserklæringer til mænd. Samtalen modereres af billedkunstner og studerende Noah Holtegaard og tager afsæt i værkets tematikker om begær, transformation og queer længsel.

Som kurator på Afgang 2025, Mariam Elnozahy, skriver om Holtegaards værk “For hvad andet, end to elskeres omfavnelse, kan bedre skabe en nye verden, en queer utopi?””

Om deltagerne:

Luka Holmegaard, forfatter til bl.a. Havet i munden (2024), en digtsamling om top-operation, nydelse, svømning, testosteron og havet.

Mons Bissenbakker, kønsforsker ved Københavns Universitet, har forsket i queer litteratur og populærkultur med særligt fokus på transkønnethed og begær mellem mænd i over et årti.

Talk: Kortlægning af færøsk aborthistorie
Deltagere: Alda Mohr Eyðunardóttir, Turið Nolsøe og Maria Guldbrandsøe Tórgarð 

Video og lydinstallationen Dráttir, som kan opleves på den aktuelle afgangsudstilling, er baseret på billedkunstner og studerende Alda Mohr Eyðunardóttirs research om italesættelse af den skærmede adgang til abort i Færøerne. Ved at kollektivisere en fortælling, der ofte er omgærdet af tavshed bliver Eyðunardóttirs værk både en refleksion over skam og et rum for synlighed, hvor det usagte og komplekse får en stemme. Samtidig bruger hun placeringen af dette færøsk forankrede emne i en dansk kontekst til at undersøge det dansk-færøske magtforhold og abortens placering heri.

Værket udfolder sig gennem en række samtaler mellem Eyðunardóttir, filmskaberen Maria Guldbrandsøe Tórgarð og forskeren Turið Nolsøe. Filmens dialog foregår på færøsk, og publikum kan kun læse underteksterne ved at bevæge sig rundt om værket og går dermed glip af billedsporet. Søgen efter mening bliver her en fysisk handling og gør værket op med påført tavshed – hvad enten det gælder politiske strukturer, koloniale narrativer eller personlige oplevelser af skam.

Alda vil denne dag moderere en samtale mellem Turið og Maria hvor de vil dele deres videnskabelige, kunstneriske og aktivistiske viden om aborthistorie på Færøerne og de konflikter, dette skaber både lokalt på Færøerne og globalt.

Om deltagerne:

Turið Nolsøe, forsker i det retoriske krydsfelt mellem biopolitik og geopolitik. Hun har blandt andet forsket i dansk journalistik om abort på Færøerne og undersøgt de diskursive sammenhænge mellem abortretorik og kolonial retorik i dækningen af dette emne i det danske kongerige.

Maria Guldbrandsøe Tórgarð, filmskaber og aktivist. Tórgarð har, med afsæt i sine personlige erfaringer, været en markant stemme i kampen for retten til abort på Færøerne. Hun har i sit arbejde med film dokumenteret færøsk ungdomskultur gennem blandt andet den prisvindende dokumentarfilm Skál.

Bemærk: Talken med Noah Holtegaard er på dansk, talken med Alda Mohr Eyðunardóttir er på engelsk.