Filmprogram: ’Abandoned Goods’ + ‘Receding Triangular Square’
I relation til udstillingen Ovartaci & Galskabens Kunst vises et filmprogram i Charlottenborg Art Cinema
3. – 14. januar 2018
Pia Borg & Edward Lawrenson: Abandoned Goods, 2014, 37:29 min.
Abandoned Goods er en kort essayfilm, der fortæller historien om Adamson-kunstsamlingen, der for nyligt blev genopdaget efter mange års forglemmelse. Samlingen er en af de største af britisk ‘outider-kunst’. Den indeholder omkring 5.500 genstande (malerier, tegninger, keramik, skulpturer og værker på sten, flint og knogler) skabt af patienter på Netherne psykiatriske hospital i Surrey, England, mellem 1946-1981. I filmen blandes arkivoptagelser, rekonstruktioner, 35mm rostrum-fotografering, interviews og observerende filmoptagelser for at udforske objekternes transformation fra en status som klinisk materiale til kunstgenstande, og i en undersøgelse af kunstnernes livsforhold og værkernes skiftende omstændigheder; fra produktion til fremvisning.
Abandoned Goods har fået Pardino d’oro-prisen som bedste internationale kortfilm på Locarno Film Festivalen og har blandt andet været vist på London BFI Film Festival; Sundance; Full Frame Documentary Film Festival og Oberhausen.
Pia Borg er en maltesisk-australsk kunstner og filmskaber, der bor i London og Los Angeles.
Edward Lawrenson er en filmskaber, journalist og film-kurator bosat i London.
Virlani Rupini & Dr Leon Tan: Receding Triangular Square’, 2012, 36:53 min.
Ved hjælp af en destabiliserende lyd- og billede-komposition, udforsker filmen, Receding Triangular Square, kinesiske og oprindelige (lokale taiwanske) filosofier og helbredelses-praksisser samt det dominerende (‘officielle’) euro-amerikanske psykiatri-paradigme. Filmen relaterer disse til de større sociale og historiske rammer for Taiwans udvikling som en moderne og postkolonial stat.
Filmen er resultatet af et samarbejde mellem kunstneren og filmskaberen Virlani Rupini og kunstkritikeren og psykoterapeuten Leon Tan.
Projektet, der oprindeligt er skabt til Taipei-biennalen i 2012, anvender samtalen og filmbilledet til at ‘analysere’ koloniseringen og dekoloniseringen, de psykosociale traumer, der opstår som følge af undertrykkelse samt potentialet for at konstruere nye udsigelses-assemblager i Taiwan (Kina).