Event
10. januar 17.00 – 18.00

Charlottenborg Art Talk

Foredrag med Jesper Vaczy Kragh om psykiatriens historie

Den 10. januar præsenterer Kunsthal Charlottenborg et foredrag med historiker Jesper Vaczy Kragh som giver et indblik i sin forskning i psykiatrihistorien efterfulgt af en samtale med Mathias Kryger, kurator på kunsthallens aktuelle udstilling: Ovartaci & Galskabens Kunst.

Psykiatriens udvikling har i en lang årrække været et meget omdiskuteret område, og flere steder er psykiatrihistorie blevet et særskilt forskningsfelt. Emnet har samtidig ikke udelukkende været forbeholdt videnskabens verden, men er ofte genstand for debat i offentligheden, hvor emner som psykokirurgi, LSD-behandling eller introduktionen af ”lykkepiller” (SSRI) har fået meningerne til at brydes. Ligeledes er spørgsmål om diagnosticering og ændringer af psykiatriens organisation jævnligt tilbagevendende temaer. Foredraget tager udgangspunkt i psykiatriens udvikling i Danmark fra 1600-tallet til i dag og fokuserer på behandlingsmetodernes udvikling, sociale og diagnostiske forandringer og forskellige tiders syn på psykiske lidelser.

Jesper Vaczy Kragh er cand.mag. i historie og ph.d. ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Projektleder på det socialhistoriske projekt ”Anbragt i historien 1945-1980” (2013-2015). Har tidligere udgivet historiske bøger og artikler om psykiatri, kulturelle strømninger i mellemkrigstiden, stofmisbrug, udsatte grupper og spiritismens historie. Seneste projekt omhandler psykiske krigsskader under Første Verdenskrig. Arbejder i dag ved Copenhagen Centre for Research in the Humanities (CoRe), Københavns Universitet.

Foredraget foregår på dansk