Kollektiveksperimenter 1968-2018
SERIE AF FILM OG OPLÆG OM KOLLEKTIVE OG AKTIVISTISKE BOLIGEKSPERIMENTER FRA CHRISTIANIA, BZ, UNGDOMSHUSET, M.M. HVAD HAR VI LÆRT SIDEN 1968 OG HVORDAN EKSPERIMENTERER VI I DAG MED KOLLEKTIVE BOFORMER?
50 år efter 1968, hvor eksperimenterende kollektiver og ‘kommuner’ blomstrede i Danmark, undersøger vi hvad, vi har lært og hvad der er sket efterfølgende. Fejr jubilæet for 1968 ved via filmmediet og øjenvidneberetninger at diskutere, hvordan kollektive bottom-up-initiativer omkring Christiania, Ungdomshuset på Jagtvej 69 og Thy-lejren og deltag i debatten om udviklingen af kollektive boformer. Den hollandske kurator, forsker og aktivist René Boer fra forskningsplatformen Failed Architecture vil moderere og perspektivere til Holland, hvor BZ-kulturen historisk har præget byudviklingen ud fra forsknings- og udstillingsprojektet The Architecture of Appropriation, et samarbejde med Het Nieuwe Instituut i Rotterdam (2017).
René Boer, Failed Architecture og kurator af udstillings- og forskningsprojektet The Architecture of Appropriation (NL), Ole Lykke, arkivar Christiania, Carsten Hoff, arkitekt og pionér i Thy-lejren, Gyda Heding, medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation (Ø), aktiv i BZ-bevægelsen i 1980erne.
Du kan vælge at følge hele programmet eller deltage i dele af det.
Program:
ARCHITECTURE OF APPROPRIATION
11.00-11.45 Præsentation af René Boer, Urban geograf (Failed Architecture og Non-Fiction NL)
Hvad hvis retten til billige boliger, arbejde og gode livsbetingelser i stedet for ejendomsret var hovedprioriteten i byudviklingen? Siden har 1960ernes besættere, der arbejdede for denne idé, været et bidrag til byudviklingen ved at appropriere dele af byen og forandre den udefra og ind. Gennem en undersøgelse af temaer som ledighed, ejerskab og kollektive boliger, udfolder forskningsprojektet Architecture of Appropriation, hvordan byens infrastruktur kan tilpasses, hvordan netværker kan omkonfigureres og, hvordan bygninger kan gentænkes.
12.00-13.30 Filmvisning af BZ af Helle Hansen efterfulgt af Q&A med ex-BZ’er Gyda Heding (2006, 72 min)
Filmen portrætterer udviklingen en radikal ungdomsbevægelse på Nørrebro i København. Aktivisterne skrev senere historie under navnet ‘BZ’ i kraft af deres husbesættelser, gadeaktioner og militante konfrontationer med politiet. Helle Hansens dokumentar er den første film, der detaljeret undersøger BZ-bevægelsens historie.
13.30-14.00 frokostpause
LOKALE PERSPEKTIVER
Præsentationer efterfulgt af Q&A og modereret af Rene Boer
14.00-14.15 Carsten Hoff, arkitekt, aktiv i Thylejrens tilblivelse i 1970
14.15-14.30 Ole Lykke, Christianias Lokalhistoriske Arkiv
14.30-14.45 Gyda Heding, medlem af Københavns Kommunes Borgerrepræsentation (Ø), aktiv i BZ-bevægelsen i 1980erne
14.45-15.15 Q&A
15.45-16.30 Filmvisning af byggeeksperimenter i Thylejren under ‘the summer of love’ i 1970 (ca. 20 min.) af Carsten Hoff med Q&A
Arrangementet vil være på engelsk – mød op og køb din billet direkte på Kunsthal Charlottenborg.