Søg

Yoko Ono fylder 85 og opfordrer danskerne til at sende kærestebreve

Den 18. februar fylder Yoko Ono 85 år. Det er samtidig den sidste dag udstillingen YOKO ONO TRANSMISSION kan opleves på Kunsthal Charlottenborg. Yoko Ono inviterer alle besøgende på kunsthallen til at sende et kærestebrev på dagen.

Den 18. februar fylder Yoko Ono 85 år. Det er samtidig den sidste dag udstillingen YOKO ONO TRANSMISSION kan opleves på Kunsthal Charlottenborg. Yoko Ono inviterer alle besøgende på kunsthallen til at sende et kærestebrev på dagen.

Yoko Onos 85-års fødselsdag markeres på Kunsthal Charlottenborg med en reaktivering af Yoko Onos legendariske performance ”Cut Piece” fra 1964. Performancen bliver udført søndag den 18. februar kl. 13-16 af den danske performancekunstner Nana-Francisca Schottländer under instruktion af Yoko Ono.

Publikum indbydes i ”Cut Piece” til at klippe stykker af den kjole som Nana Francisca Schottländer vil bære under performancen. Stykkerne publikum klipper af skal være af størrelse som et postkort eller mindre, da publikum opfordres til at sende det afklippede stykke stof fra kjolen som kærestebrev til én de elsker. 

 

”I disse år hvor performancekunsten fylder rigtig meget, synes jeg, det er vigtigt at vide, hvad der er gået forud, og jeg er glad for at få lov at hylde én af performancekunstens pionerer. ”Cut Piece” undersøger temaer som magt, underkastelse, overgreb, generøsitet og det at sætte sig selv og sin krop på spil i mødet med publikum. Det er for mig et af Yoko Onos mest centrale værker og det er et værk som alle der arbejder med performancekunst står på skuldrene af” – Nana Francisca Schottländer

 

Yoko Onos performance ”Cut Piece” undersøger temaer som magt, underkastelse, overgreb, generøsitet og det at sætte sig selv og sin krop på spil i mødet med publikum. ”Cut Piece” bygger på, hvad Yoko Ono kalder et “score”, et sæt skriftlige instruktioner som skal følges og som resulterer i en handling, en begivenhed, en præstation eller anden form for erfaring. Som med det meste af sit arbejde – som også omfatter musik, poesi, film, skulptur, installation, malerier og kunstneriske udtryksformer – er andres deltagelse nøglen i Yoko Onos ”Cut Piece”. I værker som Cut Piece inviterer hun seerne til at blive medskabere af hendes kunst, og værket kan kun gennemføres med publikums deltagelse.

”Cut Piece” ændrer indhold og karakter hver gang Yoko Ono eller andre under hendes instruktion har opført denne performance gennem årene fra de tidlige 1960’ere til i dag. Det er gået fra at være en performance om smerte til at være en kærlighedserklæring.

Det er første gang, at ”Cut Piece” opføres, hvor publikum opfordres til at sende deres afklippede stofstykke til én de elsker i en kuvert med Yoko Onos eget frimærke på. Den 2. januar 2018 udgav PostNord i Danmark to frimærker skabt specielt af Yoko Ono i anledning af udstillingen YOKO ONO TRANSMISSION på Kunsthal Charlottenborg.

Fakta
Yoko Ono er født 18. februar 1933, og debuterede med ”Cut Piece” i Kyoto i 1964. Hun har siden opført denne performance i nye former i bl.a. Tokyo, New York, London og Paris.

Nana Francisca Schottländer, der skal udføre ”Cut Piece” på Kunsthal Charlottenborg, er dansk performancekunstner, der arbejder i krydsfeltet mellem performance, installation og konceptkunst. Nana Francisca Schottländer har netop været aktuel med installationsværket ‘Relationscape’ på Berliner Hauptbahnhof i samarbejde med Studio ThinkingHand og som performer i det anmelderroste stykke ”Misundelse” på Teater Republique under iscenesættelse af Tue Biering m.fl.

Yoko Onos frimærker til denne performance er sponsoreret af PostNord. Udstillingen Yoko Ono Transmission er kurateret af Jon Hendricks, Lars Schwander og Michael Thouber i samarbejde med Yoko Ono. Udstillingen er støttet af Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.

Foto: Yoko Ono performing Cut Piece (1964) at Carnegie Recital Hall, NYC. March 25, 1965. Photo by Minoru Niizuma ©Yoko Ono