Søg

Fem meter højt guldæg med sauna indeni åbner på Kulturnatten

På Kulturnatten 12. oktober lander et fem meter højt guldæg med sauna indeni midt i Kunsthal Charlottenborgs gård. Det prisvindende guldæg ’Solar Egg’ er en social skulptur skabt af den svenske kunstnerduo Bigert & Bergström for Riksbyggen. Det vil være muligt at booke en saunatid tre dage om ugen i udstillingsperioden frem til 13. januar 2019.

Solar Egg er en social skulptur, hvor både københavnere og besøgende i byen kan mødes. I de nordiske lande indtager saunaen en nøgleposition som et rum for varme og refleksion. Kunstnerduoen Bigert & Bergström (f. hhv. 1965 og 1962) har taget udgangspunkt i saunatraditionen og udviklet en symbolsk skulptur, der skal fungere som rum for samtaler og udveksling af ideer. Projektet er en fortsættelse af kunstnernes arbejde med klima i deres værker siden 1994, hvor de skabte en række klimakamre.

”Kunsthal Charlottenborg er en af Danmarks mest spændende kunstinstitutioner og vi er spændte på at vise og diskutere værket midt i gården på Charlottenborg”, udtaler Mats Bigert.

Solar Egg er skabt af træ, beklædt med et rustfrit, gyldent spejllag, der med dets mangefacetterede form spejler omgivelserne. I midten af ægget står den træopvarmede, hjerteformede saunaovn udført af jern og sten. Temperaturen inde i skulpturen er mellem 75° og 85° C og det vil være muligt at booke en saunatid tre dage om ugen i udstillingsperioden.

Bigert & Bergström designede oprindeligt Solar Egg for svenske Riksbyggen, som et symbol på en ny begyndelse for byen Kiruna. Byen er i øjeblikket ved at undergå en radikal transformation, hvilke involverer en stor ændring af hele landsbyen. Kunstværket og saunaen er skabt på baggrund af en bestillingsopgave fra Riksbyggen, der står for en del af den nye bebyggelse i Kiruna. Siden da har Solar Egg været udstillet i Björkliden, Stockholm og Gällivare i Sverige samt i Paris i 2017.

 Booking af saunatider her (OBS: Åben link i Google Chrome/Firefox)