Søg

Charlottenborg Forårsudstilling 2020 præsenterer nye talenter fra hele verden og årets nominerede til Soloprisen

Charlottenborg Forårsudstilling slår den 1. februar dørene op for udgave nr. 163 af den traditionsrige censurerede udstilling på Kunsthal Charlottenborg. 70 danske og internationale kunstnere og kunstnergrupper fra en lang række europæiske lande samt Israel, Rusland og USA er blevet optaget på udstillingen. Vinderne af årets Solopris og den nyetablerede Talentpris afsløres af juryen på åbningsaftenen, og i forbindelse med udstillingen præsenteres et talkprogram, hvor publikum kan møde nogle af årets deltagende kunstnere og jurymedlemmer.

Charlottenborg Forårsudstilling er én af de vigtigste åbne censurerede udstillinger i Europa, og har i mere end 160 år været en årlig tilbagevendende begivenhed i Kunsthal Charlottenborgs årsprogram. Traditionen tro byder Charlottenborg Forårsudstilling 2020 på en bred vifte af kunstneriske bidrag inden for genrerne billedkunst, arkitektur, design og kunsthåndværk. Charlottenborg Forårsudstilling 2020 har modtaget værker fra i alt 736 ansøgere, hvoraf 70 kunstnere og kunstnergrupper har fået muligheden for at udstille deres værker. Bag de i alt 134 antagne værker står kunstnere og kunstnergrupper med vidt forskellige baggrunde og erfaringer – nogle med en længere udstillingshistorik, andre er unge, spirende talenter.

På vegne af årets jury udtaler Kirse Junge-Stevnsborg (direktør, Malmö Konstmuseum) om årets valg af værker:

De bidrag, vi har valgt ud, favner mange tendenser. Gennemgående for årets værker er en stor indsats i de enkelte udtryk, og at fokus er rettet mod det kropslige, organiske og personlige, mod nærværet og det intime, og at de udforsker indre verdener, sanselige kvaliteter og form. Det mere indadvendte, poetiske og materialeundersøgende med høj taktilitet til følge har været fremtrædende hos årets indsendere.

Bestyrelsesformand for Charlottenborg Fonden Thomas Lindvig udtrykker endvidere om Charlottenborg Forårsudstilling 2020 og juryens valg af kunstnere:

Charlottenborg Forårsudstilling 2020 præges af den mangfoldighed, som er kendetegnende for ansøgerfeltet til udstillingen, når der ikke er lagt et stramt kuratorisk greb ned over det endelige valg af deltagende kunstnere. Blandt både erfarne, professionelle kunstnere samt helt nye uprøvede talenter er der udvalgt værker, hvor en stor grad af taktilitet og nerve er på spil. Med 70 kunstnere og kunstnergrupper er Charlottenborg Forårsudstilling 2020 større og mere omfavnende end den har været i en række år.

Deltagende kunstnere
Marie Agnild (DK), Selin Akin (TR) & Alexander Papakonstandinou (GR), Katja Angeli (DK), Shimon Attie (US), Bianca Barandun (CH), Anders Bendixen (DK), Stine Bidstrup (DK), BLUE TIT Production (Helle Pagter, Amia Miang & Pernille Koch) (DK), Silke Brandes (DK), Bue Bredsdorff (DK), Andreas Brunner (CH), Kasper Christiansen (DK), Valerie Collart (FR), Bjørn Colstrup (DK), Hilde Dramstad (NO), Frans Drewniak (DK), Ellen Dynebrink (SE), AnneMette Elmelund (DK), Signe Emdal (DK), Simone Fezer (DE), Lauge Groes (DK), Henriikka Harinen (FI), Dorthe Herup (DK), Liisa Hietanen (FI), Davide Hjort (IT), Erik Hjorth (DK), Annamarie Ho (US), Gunzi Holmström (FI), Mette Homar (DK), Hanna Hyy (FI), Maria Høyen (NO), Mads Max Ibenfeldt (DK), Noa Ironic (IL), Amalie Vöge Jensen (DK), Nellie Jonsson (SE), Silke Xenia Juul (DK), Nikki Jääskeläinen (FI), Jakob Jørgensen (DK), Kamilla Jørgensen (DK), Niklas Karlsson (SE), Malene Kastalje (DK), Jonna Kina (FI), Maria Koshenkova (RU), Rebecka Larsdotter (SE), Anton Lind (SE), Christina Maj Lundqvist (DK), Material Think Space (Kate Williams (US) & Louis Alderson-Bythell (UK)), Anne Mortensen (DK), Niels Østergaard Munk (DK), Isaac Nissen (DK), Anna Nyberg (SE), Karl Ejnar Nybo (DK), Annelie Grimwade Olofsson (SE), Christina Bruun Olsson (DK), Iida Pii (FI), François Réau (FR), Marie Retpen (DK) & Begitte Lynge Andersen (DK), Sixten Sandra (SE), Katherine Sankey (IE), Susanne Schwieter (DE), Henk Stallinga (NL), Trine Struwe (DK), Stine Stubdrup (DK), Charlotte Thorup (DK), Attilio Tono (IT), André Viking (DK), Austin Voll (US), Vic West (SE), Sky Lucy Young (DK), Heidi Øiseth (NO).

Årets jury
Et af Charlottenborg Forårsudstillings faste træk er dens uafhængige jury, der består af kunstnere og kuratorer med kunstfaglig praksis eller baggrund. Jurymedlemmerne vælges på baggrund af deres forståelse for kunstneres arbejdspraksisser såvel som for deres stærke internationale udsyn og erfaring. Juryen består i år af Kirse Junge-Stevnsborg (direktør, Malmö Konstmuseum), Morten Løbner Espersen (kunsthåndværker), Tina Maria Nielsen (billedkunstner), Trine Søndergaard (billedkunstner) og Trude Mardal (arkitekt).

Afsløring af de nominerede til årets Solopris og lancering af ny Talentpris
Udover at udvælge værker til Charlottenborg Forårsudstilling 2020 har årets jury også nomineret fem kunstnere til årets Solopris. Soloprisen belønner overordnet kunstnerisk kvalitet og samtidig relevans. Med Soloprisen følger en invitation til at udstille på Charlottenborg Forårsudstilling 2021 og 15.000 kr. til realiseringen af udstillingen.

De nominerede til årets Solopris 2020 er: Andreas Brunner (CH), Signe Emdal (DK), Rebecka Larsdotter (SE), Anton Lind (SE) og Niels Østergaard Munk (DK).

Som noget nyt har juryen ligeledes udvalgt en kunstner blandt de øvrige udstillende kunstnere til at modtage den nystiftede Talentpris på 10.000 kr. Prisen gives til en kunstner, der i sin praksis både udviser en eksperimenterende tilgang til kunsten og besidder et for juryen interessant udviklingspotentiale. Vinderne af Soloprisen og Talentprisen afsløres af juryen på åbningsaftenen.

Sidste års Soloprisvinder viser ny stor fotoinstallation
Den unge iranske kunstner Samaneh Roghani (født 1984) modtog sidste år Soloprisen for hendes evne til at arbejde nytænkende med og på tværs af medier og at gøre hendes personlige historie rørende, relevant og vigtig.

Til Charlottenborg Forårsudstilling 2020 har Roghani skabt en ny stor fotoinstallation i to dele, For the Silenced og For the Forgotten, inspireret af kunstnerens egen personlige historie og oplevelse af frygt.

Talkprogram med nogle af årets spirende talenter og jurymedlemmer
Under Charlottenborg Forårsudstilling 2020 kan publikum møde nogle af de deltagende kunstnere og årets jurymedlemmer. Oplev blandt andet kunstkritiker ved Politiken Trine Ross i samtale med de nominerede til Soloprisen, mød årets vindere af Soloprisen og Talentprisen samt nogle af årets jurymedlemmer i samtale med medlemmer af Charlottenborg Fondens bestyrelse. Alle arrangementer er gratis. Læs mere om de enkelte events her.

Hashtags til udstillingen:
#charlottenborgforaarsudstilling2020 #charlottenborgspringexhibition2020

I forbindelse med udstillingen udgives et rigt illustreret katalog, der inkluderer alle udstillende kunstnere.

Om Charlottenborg Fonden
Charlottenborg Fonden er en selvejende institution, der siden 1857 har stået for realiseringen af Charlottenborg Forårsudstilling og Charlottenborg Efterårsudstilling (indtil 2007). Fondens bestyrelse består af: Thomas Lindvig (formand og billedkunstner), Peter Møller Rasmussen (næstformand og arkitekt), Cathrine Raben Davidsen (billedkunstner), Christina Augustesen (billedkunstner), Søren Rønholt (fotograf) og Annette Dam (smykkekunstner).

Læs mere om Charlottenborg Forårsudstilling 2020 her.