Søg

Sådan har du aldrig set Charlottenborg før

Det bliver en helt ny oplevelse at gå på Kunsthal Charlottenborg over sommeren. Alle vægge er for første gang i kunsthallens historie væltet i den store sydfløj for at gøre plads til tre gigantiske og skiveskårne vindmøllevinger, når vi slår dørene op for udstillingen STRIPPED af Lea Porsager – én af Danmarks mest fremadstormende kunstnere internationalt. I morgen fredag byder vi velkommen til åbningen af udstillingen med gratis entré hele dagen. Udstillingen ledsages desuden af en ny publikation og en eventrække, heriblandt en talk af Karen Barad organiseret i samarbejde med Art Hub Copenhagen.

I udstillingen STRIPPED blander Lea Porsager videnskab og esoterisk viden, herunder tantrisk meditation og kvantefysik. I værkerne konfronteres energi, stof og krop med hinanden på usete måder, når hun lader nye former opstå i mødet med fænomener, som mennesket ikke kan sanse.

Udstillingen åbner med tre opskårne vindmøllevinger, der ligger som faldne kæmper på gulvet i Kunsthal Charlottenborgs store sal. Tomheden i salen, og rummene mellem vingestykkerne, gennemtrænges af en voldsom, usynlig kraft. Hvor vingerne er skåret, kommer åbninger til syne: Ormehuller til en anden dimension, eller kvindelige åbninger i vingens ellers falliske form? Porsager leger med vindmøllen som et kulturhistorisk billede på fantasiens kraft og som et nutidigt symbol for bæredygtig energi, der garanterer os at vores liv kan fortsætte som før, så længe bare vores energi er ren.

Værkerne i udstillingen viser ud over sig selv som kunst: De kunne være maskiner og mærkelige måleinstrumenter, eller kultgenstande i obskure ritualer. Når Porsagers værker åbner for fremmede betydninger, presses vores forestillingsevne ud i nye dimensioner. Udstillingens titel STRIPPED kan på den måde forstås som en aflæggelse af vaner, eller en aflæring af det man ved, for derved at kunne åbne op for det, der gemmer sig på den anden side af menneskets forståelse af sig selv som centrum for verden.

Udstillingen ledsages af en folder med en værkoversigt og en introducerende tekst af Lars Bang Larsen. På Kunsthal Charlottenborgs app forefindes mindre værkbeskrivelser og dertil akkompagneres STRIPPED af en ny publikation redigeret af Milena Høgsberg samt en eventrække, heriblandt tarotlæsning af Stig Sjölund i udstillingens hemmelige rum, og en talk af den amerikanske feminist og fysiker Karen Barad, der er en stor inspirationskilde til Porsagers praksis.

Events i udstillingsperioden
16. juni, 17:00
[?!]

Boglancering af [?!] og samtale mellem Lea Porsager og freelance-kurator og redaktør Milena Høgsberg. Læs mere her.

30. juni, 20:00
Intra-dependency: A Dynamism of Inseparable Intimacy
Online talk med den feministiske teoretiker og fysiker Karen Barad. Eventet er organiseret i samarbejde med Art Hub Copenhagen. Læs mere her.

4. august, 17:00 – 19:00
Støtteloppemarked
Loppemarked i udstillingen blandt opskårne vindmøllevinger arrangeret af Ulrikke Bak og Melanie Kitti. Læs mere her.

8. august, 15:00 – 17:00
TAROT
Stig Sjölund, kunstner og instruktør ved Det Okändas Akademi i Stockholm, læser tarotkort for udstillingens gæster. Læs mere her.

STRIPPED er kurateret af Lars Bang Larsen og tilrettelagt i et samarbejde med Moderna Museet i Stockholm. Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Beckett­-Fonden, Knud Højgaards Fond, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond og William Demant Fonden.