Søg

Nyt filmprogram med The Why om livet med plastik 

Fra tirsdag den 26. oktober præsenterer Kunsthal Charlottenborg et nyt filmprogram med The Why - en serie på tre dokumentarfilm om årsager, konsekvenser og mulige løsninger på vores liv med plastik og plastikforurening.

Plastik er et revolutionerende materiale. Det er langtidsholdbart, har mange formål og en meget overkommelig pris. Men det, der gør plastik så fantastisk, har samtidig formået at skubbe vores planet til randen af en miljøkrise af historiske dimensioner.

The Why Foundation lancerer i respons til den eskalerende miljøkrise forårsaget af vores liv med plastik, en faktabaseret, dybdeborende og engagerende dokumentarserie, Why Plastic?

Plastik er et emne omgivet af en masse forvirring og misvisende information. Dokumentarfilmene forsøger at gøre op med myter og misinformation og se nærmere på, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion.

For The Why Foundation er målet med Why Plastic? at fortælle den sande historie om konsekvenserne af den stigende produktion og forbrug af plastik. Ny forskning afslører, at vores kontakt med plastik sandsynligvis nedsætter vores intelligens, fertilitet og øger sandsynligheden for neuropsykiatriske lidelser som ADHD.

Den 26. oktober – 21. november præsenterer Kunsthal Charlottenborg filmprogrammet Why Plastic i kunsthallens biograf.

Program:

Flasker på Afveje/ Coca-Cola’s Plastic Promises af Laura Mulholland (52 min)
Mennesket som forsøgskanin af Louise Unmack Kjeldsen (52 min.)
Genbrugsmyten af Tom Costello & Benedict Wermter (52 min.)

Efter hver film screenes 4 kortfilm (i alt 8 min.):
PlasticC af Sachin VS
Un Vestige af IFF Robin
Plastic Ecosystem af Stefie Gan
End Effect af Karolina Wyrwal

Flasker på Afveje / Coca-Cola’s Plastic Promises (52 min):

Insruktør: Laura Mulholland (UK)
Producer: Max Stern (UK)

I 2018 satte Coca-Cola, verdens største sodavandsproducent, ambitiøse mål om at reducere mængden af ​sin plastemballage, der ender i miljøet. Firmaet sagde, at de i 2030 ville samle en flaske eller dåse for hver de solgte og fremstille den af ​​50% genbrugsmateriale. I denne film undersøger vi Coca-Colas Uden Affald strategi. Kan det være et eksempel til efterfølgelse for hele drikkevareindustrien? Eller er Coca-Colas plan om at genbruge sin vej ud af problemet grundlæggende mangelfuld og fejlslagen?

Executive Producer: Alan Hayling var chef for dokumentar på BBC og ansvarlig for en lang række faktaprogrammer, der blev vist på tværs af alle BBCs tv-kanaler. Tidligere var Alan redaktionsdirektør på Mentorn, en af ​​Storbritanniens største producenter af faktaprogrammer og tilbragte ti år som redaktør for Documentaries på Channel 4.

Producer: Max Stern er en prisvindende producer med erfaring inden for politiske- og historiske undersøgende filmproduktioner. Han har interviewet præsidenter og premierministre, kartel- og mafia-medlemmer og forhandlet om adgang til institutioner fra FN til det amerikanske justitsministerium. Hans undersøgende journalistik har haft stor indflydelse og ført til ændringer både politisk og institutionelt.

Instruktør: Laura Mulholland er en BAFTA-nomineret producent og instruktør med en stærk journalistisk baggrund fra Panorama og Newsnight. Hun har erfaring med følsomme adgangsfilm, cinematiske vartegn og hurtige vendinger i produktioner om aktuelle begivenheder og har en evne til at tackle komplekse ideer og destillere dem for publikum.

Mennesket som forsøgskanin (52 min.):

Instruktør: Louise Kjeldsen (DK)
Producer: Mette Heide (DK)

Filmen undersøger, hvorfor vi stadig – og i stigende grad – udsættes for farlige kemikalier gennem vores plastikforbrug, selvom forskere har advaret os om de potentielle negative sundhedseffekter i årtier. Nogle af de mest banebrydende videnskabelige fund om, hvordan plastik skader vores helbred, kommer fra danske forskere. Ny forskning afslører bl.a., at vores kontakt med plastik sandsynligvis nedsætter vores fertilitet, øger sandsynligheden for brystkræft og neuropsykiatriske lidelser som ADHD. Er vi ufrivillige deltagere i et enormt eksperiment, der truer millioner af menneskers helbred – måske endda menneskeheden som sådan?

Producer: Mette Heide er en Emmy-nomineret producent og administrerende direktør for det danske produktionsselskab Plus Pictures. Hun har arbejdet som producent i de sidste 23 år og har produceret mere end 50 film og tv-serier til bl.a. Netflix. En af hendes seneste titler omfatter Maid in Hell, der er instrueret af Søren Klovborg, som var en del af Why Slavery? serien. Hun har produceret adskillige dokumentarserier til ledende tv-stationer og har arbejdet som executive producer på serier som Why Democracy?

Instruktør: Louise Unmack Kjeldsen er kendt for sine dokumentarfilm vist på DR og TV2 og støttet af Det Danske Filminstitut. Hendes kendetegn er et cinematisk udtryk og en scenisk fortællingsform, når hun skildrer sårbare menneskers liv, og hun har en lang historie med prisvindende dokumentarfilm.

Genbrugsmyten (52 min.):

Instruktør: Tom Costello (UK) & Benedict Wermter (DE)
Producer: Tristan Chytroscheck (DE)

I de senere år er plastikforureningskrisen blevet en international skandale. Billeder af døde dyr, forurenede floder og haver har chokeret verden. Plastikemballageindustrien har erklæret, at den ved, hvordan man løser problemet: Genbrug. I stigende grad er flasker, kasser og poser stolt stemplet med ordene ‘100% genanvendelig’, da firmaer og brands konkurrerer om at forsikre forbrugerne om, at deres emballagekøb er skyldfrit. Men hvis genbrug virkelig er løsningen, hvorfor producerer verden så mere nyt plastik end nogensinde før? Kan genbrug virkelig være den ultimative greenwash? Vi følger pengene ind i en industri, der er designet til at skjule problemet frem for at løse det. Vi sporer de sorte markedsmæglere, der jagter efter lande til at dumpe vores plastik. For de organiserede kriminelle er smugling af affald nu lige så lukrativt som menneskehandel. Filmen viser, hvordan nogle af de største forbrugsvaremærker misbruger genbrugsnarrativet som en måde, der tillader dem at fortsætte med at forurene uden konsekvenser.

Producer: Tristan Chytroschek er en international Emmy-prisvindende dokumentarist og producent fra Tyskland. Han arbejdede for BBC og Channel 4 i Storbritannien og for Discovery/TLC i USA. Han boede- og producerede  i London, Los Angeles, Mexico City og Cordoba/Argentina, før han blev medejer af dokumentarproduktionsselskabet a & o buero.

Instruktører: Tom Costello er journalist og filmskaber baseret i London og Berlin. Han studerede engelsk litteratur i Storbritannien. Efter eksamen begyndte han at arbejde som tv-skribent og instruktør for BBC, Channel 4 og Guardian Online i Storbritannien og VICE og ProSieben i Tyskland. Hans fokus er udfordrende og cinematisk fokuserede dokumentarer. Benedict Wermter er en tysk undersøgende journalist og forfatter. Han skriver indlæg til aviser og blade og forsker for produktionsselskaber. I øjeblikket dækker Benedikt cirkulær økonomi i hele Europa og Sydøstasien.

 

The Why Foundation er en dansk multi-prisvindende non-profit medieorganisation.

For at bekæmpe ulige adgang til information producerer og donerer The Why dokumentarfilm til partnere i hele verden. Gratis, troværdig information er ikke tilgængeligt for millionvis af mennesker. The Whys vision er at gøre undersøgende dokumentarfilm om verdensmål og menneskerettigheder tilgængelige for hvem som helst, hvor som helst. The Why når i dag mere end 200 lande og territorier i samarbejde med flere end 70 TV-stationer, lokale non-profit organisationer og skoler. The Whys film når i gennemsnit 100 millioner seere. The Why har netop nået milepælen 14 millioner seere på YouTube.

The Whys tidligere serier inkluderer Why Democracy? (2007), Why Poverty? (2012), Why Women? (2016) og Why Slavery? (2018). Se The Whys Impact Rapport her.

Charlottenborg Art Cinema presents The Why

Charlottenborg Art Cinema presents WHY PLASTIC? a three-part investigative documentary series about the causes, consequences and possible solutions to plastic pollution.

Plastic is a topic surrounded by a lot of confusion and misleading information. The series will bust the myths and misinformation and take a closer look at what is fact and what is fiction. After a year of researching, following the money together with financial experts at PWC and talking to the leading experts, we are ready to present three cutting-edge documentary films, unlike any plastic documentaries made before.

Each of the three one-hour documentaries will cover a different angle, namely: Health, Recycling and Industry. The films will dig deep into the recycling industry, confront the plastic producers as well as unveil the local and global effects our plastic use has on the environment – and on our health.

Filmed across the globe and featuring the latest scientific research, the series will bring hard facts to the table, confronting the audience with findings that may come as complete surprises. Powerful narratives of the human lived experience will be told in accessible and exciting ways.

Plastic is a revolutionary material. It’s durable, affordable and has numerous applications. But what makes plastic so great has also pushed our planet to the brink of one of the worst environmental crises in modern history.

Along with the three one-hour documentaries, the WHY PLASTIC? series will also include short films, educational material and social media content. The series is scheduled for delivery autumn 2021.

This fall between the 26 oct – 21 nov Kunsthal Charlottenborg Art Cinema presents WHY PLASTIC? documentary series.

Coca-Cola’s Plastic Promises (52min.)

We the Guinea Pigs (52 min.)

The Recycling Myth (52 min.)

After each film 4 shortfilms will be screened (for a total of 8 min.):
PlasticC by Sachin VS
Un Vestige by IFF Robin
Plastic Ecosystem by Stefie Gan
End Effect by Karolina Wyrwal

 

Coca-Cola’s Plastic Promises
CONFIDENTIAL: Coca Cola’s hidden agenda: profit from plastic

Director: Laura Mulholand (UK)
Producer: Max Stern (UK)

People vs Coca Cola is built like a lawsuit, making a case against one of the most powerful plastic polluters in the world. Coca Cola puts more than 100 billion plastic bottles on the market every year, billions of which end up in landfills, the environment or the ocean. Yet, through an elaborate network of lobbyists, fake NGOs and expensive marketing campaigns, Coca Cola has hard-wired us into passing the blame on ourselves for littering – and not on Coca Cola itself for using so much plastic in the first place. Astonished, we find out that the company has known since the 70’s that their shift from glass to plastic bottles would end up in disaster. To make matters worse, Coca Cola has long been emptying water reservoirs in India, destroying the livelihood of farmers while simultaneously flooding their communities with plastic bottles. We talk to key witnesses of Coca Cola’s shady practices in the US, environmental activists fighting in India and hawkish corporate lobbyists in Brussels as we ask: has the time finally come to take Coca Cola to court?

We the Guinea Pigs

Director: Louise Kjeldsen (DK)
Producer: Mette Heide (DK)

From diapers to iPhone cases; what effects does our plastic use have on our health? 30 years ago, many people still argued that climate change was a hoax. Today, 97% of climate scientists agree that humans are responsible for the climate crisis we are facing. Now history is repeating itself – with plastic.

”We the Guinea Pigs” is a scientific thriller and an investigative story that has never been told before. We have all seen the heartbreaking images of dead animals with stomachs full of plastic, but few people have attempted to document what happens to humans. Over the past decades there has been an explosive growth in the production of plastic. Nowadays you can find it everywhere: even in the water we drink, the food we eat and the air we breathe. The film will investigate the alarming links between the chemicals in plastic and human health and reveal how research into this topic has been distorted by the plastic industry and their lobbyists. It

looks like we are all being used as guinea pigs in a gigantic biological experiment – whether we like it or not.

The Recycling Myth

Director: Tom Costello (UK) & Benedict Wermter (DE)
Producer: Tristan Chytroscheck (DE)

Do you know what happens with your plastic trash?

In The Recycling Scam, we uncover the depressing truth about what really happens to plastic trash once it’s been put in the recycling bin. We set up an experiment and put tiny radio transmitters inside our recycling bags. Hidden in bottles, wrapped in foil and put inside Tetra Paks, our probes go on an astonishing journey around the world.

Since China banned the import of plastic trash in 2018, South East Asian countries such as the Philippines have been flooded with European plastic trash. The effects have been devastating on the environment and on the health of the millions of poor dealing with our plastic in makeshift, dangerous facilities. Meanwhile, the German recycling market is worth € 76 billion per year. The Recycling Scam is an investigative journey. We join our filmmaker and his team of international investigators on their cinematic journey, while they debunk the myths surrounding plastic recycling schemes and uncover the cynical logic behind the global waste management industry. We reveal who rakes in the profits and who picks up the bill.

ABOUT THE WHY:

THE WHY FOUNDATION is a Danish multi award-winning non-profit mediaorganisation. We support sustainable development by securing free access to reliable, fact based information for millions of people around the world.

As a charitable organisation, we produce and distribute documentaries about humanrights and environmental issues that support the UN’s Sustainable DevelopmentGoals. We give access to our documentaries free of charge to broadcasters andorganisations in underserved regions, to combat censorship and aid under financedmedia landscapes.

THE WHY’s documentaries are distributed through our growing network of more than70 public service television stations and 50 partner organisations, reaching 200countries and territories, as well as at the UN General Assembly in New York and theEuropean Parliament (amongst others).

THE WHY’s previous series include WHY DEMOCRACY? (2007), WHY POVERTY? (2012),WHY WOMEN? (2016), and WHY SLAVERY? (2018).