Søg

Lav din egen version af historisk maleri i unik VR-oplevelse på Kunsthal Charlottenborg

Vinklen på et billede er alt andet end neutral. Men hvordan påvirker en given synsvinkel egentlig vores måde at anskue verden på? Den nyudviklede VR-oplevelse The Female Gaze giver publikum mulighed for at skabe deres egen version af det ikoniske kunstværk En ung pige, der renser kantareller (1892) af den danske kunstner Peter Ilsted. Oplevelsen skal være med til at sætte fokus på og give mulighed for at genfortolke, hvordan kvinder er blevet portrætteret i kunsthistorien.

Nu lancerer Kunsthal Charlottenborg i samarbejde med Meta og Make Me Pulse den nyudviklede VR-oplevelse The Female Gaze – et interaktivt og kreativt værktøj, der giver publikum mulighed for at skabe deres egen version af det ikoniske kunstværk En ung pige, der renser kantareller (1892) af den danske kunstner Peter Ilsted.

Inde i VR-oplevelsen kan publikum ændre og forny værket og dermed skabe den fortælling, de ønsker at få frem. The Female Gaze giver publikum adgang til et virtuelt fotostudie, hvor de kan ændre beskæringen, kvindens placering, hendes ansigtsudtryk, baggrunden og lyssætningen. Oplevelsen giver mulighed for at ændre vores perspektiv og vores opfattelse af modellen, og dermed fuldstændig ændre, hvordan vi fortolker billedet.

Gennem årtier har man diskuteret, hvordan kvindeskildringer i kunst, film, reklamer og medier fastholder patriarkalske strukturer i samfundet. VR-oplevelsen The Female Gaze er inspireret af og bygger videre på tanker om, hvordan store dele af kunst- og kulturverdenen historisk har været underlagt det mandlige blik, The Male Gaze.

Allerede i 1975 opfinder den engelske filmteoretiker Laura Mulvey udtrykket ”The Male Gaze” i sit essay Visual Pleasure and Narrative Cinema, hvor hun argumenterer for, hvordan kvinder objektificeres og fetichiseres, hvilket styrker den mandlige heteroseksuelle filmskaber og det mandlige heteroseksuelle publikums blik og magtposition. Som eksempler fremhæves instruktørens brug af nærbilleder og fragmenterede billeder af kvinders kropsdele.

Med inspiration fra disse teorier er målet med VR-oplevelsen The Female Gaze at øge betragterens bevidsthed om, i hvor høj grad en given synsvinkel kan påvirke vores blik på, hvad og hvordan vi oplever verden.

På Kunsthal Charlottenborg kan man også opleve tre danske fotografer – Lina Hashim, Sigrid Nygaard og Kia Hartelius – der hver især har skabt deres version af billedet inde i oplevelsen. Deres viden fra arbejdet med kunst, medier og fotografi er tænkt som en inspiration til andre brugere af VR-oplevelsen i forsøget på at give kvinden i maleriet en ny historie.

VR-oplevelsen The Female Gaze er produceret af Meta i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg og Make Me Pulse. Lanceringen sker under Golden Days Festivalen, som i år har temaet ‘Queens’. Efterfølgende kan The Female Gaze tilgås online fra Kunstal Charlottenborgs hjemmeside frem til den 28. februar 2023.

Praktisk information

The Female Gaze
VR-oplevelse i biografen på Kunsthal Charlottenborg
3. september – 18. september 2022
Tirsdag-søndag kl. 12.00-17.00
Kunsthal Charlottenborg, Kongens Nytorv 1, 1050 København K
Gratis entré i hele udstillingsperioden

Kreditering af originalt kunstværk: Peter Ilsted, En ung pige, der renser kantareller, 1892, SMK – Statens Museum for Kunst, open.smk.dk, public domain.

#TheFemaleGaze