Event
15. januar – 3. februar

Orientation – Filmprogram med værker af Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

Kurateret af Tinne Zenner

Den 15. januar – 3. februar præsenterer Kunsthal Charlottenborg filmprogrammet ’Orientation’ med film af Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat, kurateret af Tinne Zenner .

I hele perioden vises tre film af Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat: ‘Complex’ (2009), ‘Printed Matter’ (2011) og ‘Orientation’ (2015). Filmene screenes i kunsthallens biograf i åbningstiden.

Filmprogrammet Orientation præsenterer et udsnit af værker skabt over ti års samarbejde mellem de to kunstnere, og udforsker det rumlige og tidslige potentiale i det filmiske medie. Mens filmene omhandler historiske begivenheder og relationer mellem det private og politiske i konteksten af nutidig geopolitik, anvender de performative undersøgelser – med kameraet, kroppen, stemmen eller billedet selv som aktør.

Sirah og Eitan (begge °1983 i Tel Aviv) har samarbejdet i adskillige år og skaber tidsbaserede værker i det audiovisuelle felt. De bor og arbejder i Bruxelles. Deres praksis fokuserer på de performative aspekter af moving image; video og film. I deres arbejde sigter de efter at markere det rumlige og tidslige potentiale i billedets aflæsning – billedet i bevægelse eller stillbilleder; i relationen mellem beskuer og historie; i temporaliteten i forhold til narrativ og hukommelse; og i billedets materielle aspekter. Deres værker har været vist på duo udstillinger på Kunsthalle Basel (CH), Argos (BE) og CAC Delme (FR); på gruppeudstillinger på Argos, Brussels (BE); Museum für Kunst und Gewerbe, Humburg (DE); Portikus, Frankfurt (DE); Museumcultuur Strombeek (BE); Skulpturenmuseum Glaskasten Marl (DE) Jeu de Paume, Paris (FR) and STUK, Leuven (BE; og på en lang række af film festivaller inklusive EMAF, Osnabrück DE; Atonal, Berlin DE; Doc Lissabon PL; Underdox München DE; Oberhausen Film Festival, DE; Les Rencontres International, Paris and Berlin; IDFA, Amsterdam NL; New Horizons, Wrocław PL; Oberhausen Film Festival, DE; Kasseler Dokfest, Kassel, DE; Rotterdam Film Festival, NL; Media City, Windsor, CA; Images, Toronto CA; Planstik, Dublin IE; November Film Festival, London UK; Visite, Antwerpen BE; Bratislava Film Festival SK; 25FPS Zagreb HR.

Film i programmet:

‘Complex’ (2009)
DV-PAL, 4:3, 9”

En vinternat på en åben parkeringsplads i Tel Aviv mødes syv mænd, som tidligere har gjort tjeneste sammen i det israelske militær. Genforeningen af gruppen bringer atmosfæren fra tre års militærtjeneste tilbage. På parkeringspladsen er grundplanen over et fiktivt hus markeret og de tidligere soldater genskaber den militante manøvre i at overtage et civilt hus. Deres våben er erstattet af paprør og kampzonen af en åben og offentlig plads i Tel Aviv. I løbet af deres militærtjeneste er soldaterne blevet trænet til at performe manøvren automatisk og i denne nye kontekst, bliver aktionen reduceret fra den originale kontekst til en performativ rekonstruering.

‘Printed Matter’ (2011)
16mm på HD video, farve, 4:3, stereo, BE, 29”

Filmen Printed Matter følger tyve års fotografisk nyhedsdækning i Israel/Palæstina (1982-2002) gennem arkiverne af fotojournalist André Brutmann. Fotografen, Foighel Brutmanns far, har med sit kamera dokumenteret både daglige og betydningsfulde nyhedsbegivenheder og sit eget familieliv; fra sin datters og søns fødsler, gennem intifadaerne (det første (1987-93) og andet (2000-) Palæstinensiske oprør), mordet på den Israelske Premierminister Yizhak Rabin (1995), og mange andre begivenheder.
I Printed Matter ses hans billeder i et udvalg af omkring 80 kontaktark sammen med stemmen af hans partner og kollega Hanne Foighel, som går gennem arkivet, mens hun tænker tilbage og mindes begivenhederne fra sit eget synspunkt – som mor og som journalist.
Filmen, som er opdelt i tre 16mm spoler-lange kapitler, søger at perspektivere to årtier gennem adskillige parallelle synsvinkler, portrætteret simultant. Værket stiller spørgsmål til opdelingen mellem forskellige mærkater som “politisk” og “personligt”, og hvordan billeder bliver aflæst til fordel for fortællinger – og omvendt.

‘Orientation’ (2015)
HD video, farve, 16:9, stereo, BE, 12”

Med udgangspunkt i to lokationer – den offentlige skulptur White Square til minde om stifterne af Tel Aviv, og den palæstinensiske landsby Salame’s tidligere moské i nutidens israelske bydel Kfar Shalem – fokuserer filmen Orientation på det arkitektoniske materiales – samt lydens og billedets – mulighed for at registrere kollektiv forglemmelse.
I 1989 færdiggjorde den israelske skulptør Dani Karavan sin skulptur White Square. Værket var bestilt af Tel Aviv kommune, og ved byggeprocessens afslutning besluttede Karavan at dedikere skulpturen til stifterne af Tel Aviv – blandt dem var hans far Abraham Karavan, der fungerede som byens landskabsarkitekt i fire årtier fra 1930erne og frem. Skulpturen er konstrueret af simple geometriske former og er lavet af hvid beton, inspireret af den tidlige arkitektur i Tel Aviv – den modernistiske arkitekturstil International Style. Fra White Square – placeret på det højeste punkt i området, lokaliseret i den østlige udkant af byen – har beskueren udsigt over højhuse hele vejen til Middelhavet mod vest. Det almindelige navn for bakken, hvorpå White Square er placeret, er udtalt på arabisk: “Giv’at Batih” (oversat til dansk: Vandmelonbakken).
Ruinerne af Salame’s moské i nutidens israelske bydel Kfar Shalem er lokaliseret et par hundrede meter fra denne bakke. Den efterladte kuppelstruktur og gravplads var oprindeligt centeret for den gamle palæstinensiske landsby Salame. Landsbyen, som kan dateres tilbage til det 16. århundrede og eksisterede indtil 1948, var lokaliseret ved hovedvejen mellem Jaffa Havn og fastlandet.
Under Nakbaen (den arabiske betegnelse på fordrivelsen af palæstinenserne) i 1948 blev landsbyen besat og affolket af det israelske militær og den nye zionistiske stat. Få uger efter udvisningen af de palæstinensiske beboere fra deres land, gen-befolkede de israelske myndigheder – som forvaltede de store bølger af den jødiske immigration – landsbyen med yeminitiske jøder. De nye tilflyttere bosatte sig i de oprindelige palæstinensiske stenhuse.
Idag, flere årtier senere, er der stadig stridigheder om ejerskabet af området, og de jødisk-israelske beboere i Kfar Shalem er truet med evakuering grundet byggevirksomheders planer om nedrivning af stenhusene og opbygning af et nyt profitabelt boligkvarter. Filmen Orientation er det andet kapitel i værkserien Gathering Series.