Event
29. april 17.00 – 20.00
  • Talks

New Red Order x Sami Girl Gang

Sami Girl Gang på Kunsthal Charlottenborg.
I forbindelse med vores aktuelle udstilling New Red Order Presents: One if by Land, Two if by Sea, er det en stor fornøjelse at kunne invitere Sami Girl Gang til at overtage en af aftenerne i vores New Red Order eventrække.
Sami Girl Gang fungerer som en platform til at fremme de kvindelige oprindelige folks kunst samt et rum for eksperimenter og samarbejde mellem forskellige kunstpraksisser. Arrangementet på Kunsthal Charlottenborg bliver en kakofonisk aften med video-, musik- og performanceforedrag af den tværfaglige kunstner og musiker Elina Waage Mikalsen fra Tromsø, Sápmi/Norge, billedkunstner Lada Suomenrinne fra Njuorggán og performancekunstner Jessie Kleeman, der oprindeligt kommer fra Upernavik i nordlige Kalaallit Nunaat.
I sammenhæng med fejringen af Tråante 2017 – en fejring, der markerer hundredeåret for Samisk Forsamling i 1917, i Trondheim i Norge – startede kunstneren Carola Grahn og Silje Figenschou Thoresen “Sami Girl Gang” for at fejre den kvindelige drivkraft bag Samisk Forsamling i 1917, især ledet af den samiske aktivist Elsa Laula.
Sami Girl Gang blev skabt med visionen om at fremhæve og bringe samiske kvinder i spidsen for ‘den postkoloniale’ diskussion. Livligt støttet af en række Instagram-følgere begyndte ‘banden’ at følge samiske kvinders arbejde for at fungere som en platform for samiske og oprindelige folks fortællinger drevet af feministiske værdier. De er siden dukket op ved forskellige lejligheder og henleder opmærksomheden på innovative doudji (samisk håndværk) og har organiseret foredrag om queerness i oprindelige samfund. I Tråante med fem forskellige Sami Girl Gang t-shirts, herunder ‘Decolonize’, ‘Elsa Laula for præsident’ og ’Reindeer <3 Unicorns’, har Sami Girl Gang leget med typer af kommercielle varer.
Vi håber at se dig til en fantastisk aften i Charlottenborg Art Cinema!
Arrangementer er gratis at deltage i og bliver afholdt på engelsk. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig, men sæderne bliver fordelt efter først til mølle princippet.
Om kunstnerne:
Jessie Kleemann
Er digter og billede-, performance- og teaterkunstner med base i København. Født i Upernavik i den nordvestlige del af Kalaallit Nunaat, udforsker Kleemann regelmæssigt Kalaallit identitet, tradition og forhold til jord og sprog i sit arbejde.
Hun er kendt for sin provokerende performancekunst, og hun har udviklet en form for ‘kropskunst’ ved at bruge sin krop som et levende lærred og genskabe handlinger, der kommer fra ældgamle maskeforestillinger.
Elina Waage Mikalsen
Er multidisciplinær kunstner og musiker fra Tromsø, Sápmi/Norge, og er i øjeblikket baseret i Oslo. Hun arbejder inden for områderne lyd, video, performance, installation og tekstbaserede medier. Hendes kernekilde til materiale er kroppen i dens fysiske, huskende, hørbare og handleevne. Hun udforsker især kvindens krop, særligt i sit lydværk, hvor kvindestemmens muligheder og begrænsninger udforskes i en fysisk, historisk og kønsbestemt kontekst. Med udgangspunkt i denne undersøgelse udforsker hun de gnidninger og forbindelser mellem kvindekroppen og kvindestemmen, som så ofte er adskilt.
Lada Suomenrinne
Lada Suomenrinne (1995) er født I det nordlige Rusland, men har levet det meste af sit liv i den nordligste del af Finland, Sápmi. Her blev hun adopteret af sin sted far og blev en del af en samisk familie. Hendes kunst tager udgangspunkt i kulturel identitet og tilhørsforhold. Hun udforsker sin egen særhed gennem arvens landskab. Hendes inspiration kommer fra hendes nysgerrighed omkring grænselandet hvor der findes usete samiske søer. Hun har en dialog med naturen, hvori hun søger efter et sikkert sted som adopteret indfødt kvinde midt i antropocæn. Hun er i øjeblikket i gang med hendes Master i fotografi på Aalto University School of Arts, Design and Architecture, i Helsinki.
Carola Grahn
Carola Grahn, f. 1982 i Jokkmokk, er en samisk billedkunstner. Hun arbejder med storstilede projekter, der er tematiske, idebaserede og oftest involverer materialisering af tekst, installation og skulptur. I 2021 vandt Grahn Asmund og Lizzie Arles Skulptur pris og har tidligere modtaget flere legater. Grahn er præsenteret som en del af faste udstillinger på Moderna Museet og Daimler Art Collection Berlin blandt andre. Hun har skrevet om Sami kunst for Afterall Magazine, været redaktør på en særlig udgivelse af Hjärnstorm, der omhandlede Sápmi og har selv-udgivet hendes roman Lo & Professorn [’Lo and the Professor’] i 2013. Hendes værker har været vist på IAIA Museum Of Contemporary Native Arts (MoCNA) i Santa Fe, Leonard & Bina Ellen Art Gallery i Montreal, Southbank Centre i London, Moderna Museet Stockholm og andre steder.