Event
26. april 18.00 – 20.00

States of Desolation

Art Films #1

Den første screening af Art Films-programmet afsøger menneskets eksistens set op imod en baggrund, der både omfatter naturen, historien, en tilstand af isolation, lokalt forankrede myter og frie forestillinger. Det sker via tre veludførte film skabt af Ali Cherri, John Skoog samt Maria von Hausswolff og Anne Gry Friis Kristensen.

The Digger af Ali Cherri 24 min – 2015

Gennem tyve år har Sultan Zeib Khan våget over  et ødelagt begravelsessted, en såkaldt nekropol, fra den yngre stenalder, beliggende i Sharjah-ørkenen i De Forenede Arabiske Emirater. Selv om den vidvinklede kameraføring fremstår majestætisk, har den ikke til hensigt at monumentalisere det sete: stedets egen skønhed og enorme udstrækning taler for sig selv. Værket afsøger, hvordan et enkelt menneske kan blive del af et landskap, der overvælder ham, men som samtidig synes at have brug for hans hjælp. Sultan ses under klipper, der ser ud, som om de vil opsluge ham, eller vises som en ganske lille skikkelse, der dukker op i det store landskab bagerst i billedet, bærende på en spade. Hver dag holder han sig travlt beskæftiget med at forhindre, at disse allerede forfaldne ruiner forfalder yderligere. Man kommer til at tænke på Hamlets ord i den berømte graverscene: ”Har denne karl ingen følelse for sit arbejde? Han synger, mens han graver en grav”. Men her er de afsjælede menneskelegemer for længst blevet til arkæologiske genstande: De kraftigt oplyste udendørs sekvenser krydsklippes med scener inde på et museum, hvor knoglerne sorteres og lægges frem til de besøgendes beskuelse.
Skiftene mellem dag og nat, men også lydbilledet, der består af mandens egen sang og lyden af hans transistorradio, peger på, at selv den største, mest altopslugende ensomhed kan tillade andres tilstedeværelse. Og de fremhæver det paradoksale ved disse tomme grave, hvor dødens tilstedeværelse blot føles endnu stærkere på grund af fraværet af menneskerester.

Reduit af John Skoog 15 min – 2014
Kamera: Ita Zbroniec-Zajt
Lyd: David Gülich

Tilbage i de tidlige 1940’ere begyndte gårdarbejderen Karl-Göran Persson at befæste sit lille hus i det flade sydsvenske landskab. Han ønskede at bygge et sted, hvor han og den lokale landsbybefolkning kunne søge tilflugt i tilfælde af en sovjetisk invasion. Han indsamlede alt det metal, han kunne få billigt eller gratis fra de omkringliggende gårdejere, og brugte det til at afstive de nye cementmure, ham støbte omkring husets oprindelige udvendige vægge. Karl-Göran boede alene i huset og fortsatte sine ombygninger frem til sin død i 1975.

Entrance to the End af Maria von Hausswolff, Anne Gry Friis Kristensen 30 min, 2017

Denne film er en syret og brutal psyko-etnografisk ekspedition ind i underbevidsthedens tropiske jungle. De fortættede tropiske motiver i ”Entrance to the End” blev indfanget på analog 16mm-film i Panamas jungler af Maria von Hausswolff under en tur til Panama, mens hele filmens lydside er optaget på et kassettebånd af medinstruktøren Anne Gry Kristensen. Titelkort slår tonen an og definerer en ny junglelov: ”Vi kom ikke til at dominere verden, fordi vi var de klogeste eller bedst egnede … men fordi vi var de sygeste, vildeste motherfuckers af dem alle.” Hausswolff og Kristensens mørke audiovisuelle værk fremstår som underbevidsthedens svar på  1970’ernes ultravoldelige italienske kannibalfilm – og som et modsvar på enhver romantisk idé om naturen som et harmonisk sted, der står i balance med sig selv og dens indvånere.

Filmprogrammet Art Films er kurateret af Erdal Bilici. Filmforevisningerne finder sted én gang om måneden i Kunsthal Charlottenborgs biograf.