Søg

Ny Yoko Ono-udstilling med fokus på tryksager

Fra oktober 2017 til januar 2018 præsenterer Kunsthal Charlottenborg udstillingen YOKO ONO TRANSMISSION. En udstilling, der udforsker kunstnerens unikke måder at formidle sine eftertænksomme budskaber om kunstnerisk filosofi og fred på mangfoldig vis til mennesker over hele verden over. Udstillingen er skabt specielt til kunsthallen.

Yoko Ono har altid kæmpet for en anderledes verden med fred og forståelse og for at gøre folk opmærksomme på deres omgivelser. Som kunstner har hun benyttet sig af en lang række metoder, herunder skabelsen af konceptuelle midler i sin kunst. Formerne kan variere fra konceptuelle vejledninger til malerier, fotografier og film, til plader, koncerter og billboards samt installationer og events med publikumsdeltagelse.

Det er ved hjælp af disse midler, at hun har været i stand til at nå ud til både individer og store mængder af mennesker ved bl.a. at bruge reklameplads i magasiner og aviser, postkort, TV, radio, plakater, pladeomslag, bøger og selv sky-writing. I de sene 1960’ere og 1970’ere lavede hun sammen med John Lennon Bed-Ins for Peace, pressekonferencer i poser og skrev sange, der satte spørgsmålstegn ved krig og diskrimination mod kvinder og alle mennesker.

Udstilling med fokus på tryksager og publikationer
I udstillingen YOKO ONO TRANSMISSION på Kunsthal Charlottenborg kan man gå på opdagelse i mere end fem årtiers kunstværker af Yoko Ono. Fra hendes tidlige engagement med den internationale avantgarde, til hendes samarbejde med John Lennon og en intens kreativ periode fra de sene 1980’ere og frem til i dag, der giver et overblik over de æstetisk smukke og tankevækkende budskaber, hun har produceret gennem sin karriere.

Denne nye udstilling på Kunsthal Charlottenborg fokuserer på Yoko Onos publikationer, tryksager i bredeste forstand og på, hvordan kunstneren har været i stand til at udbrede sit arbejde fra en stille hvisken til distribution via massemedier. Udstillingen vil indeholde scanninger af hendes originale manuskriptsider til Grapefruit, en original War Is Over!-plakat, sjældne og populære pladecovers (for eksempel fra tidlige udgivelser af Plastic Ono Band), flyers fra udstillinger, avisannoncer, fotografier af Bed-In for Peace og Word Piece-billboards fra hele verden, film, installationer og meget mere. Samtidig illustrerer udstillingen, hvordan hun gik fra at være avantgardekunstner til pludselig at blive en del af popkulturens centrum.

Værker der spreder sig ud i kunsthallen – og resten af landet
YOKO ONO TRANSMISSION vises i to sale på kunsthallens førstesal, men inddrager også trappearealet og elevatoren, hvor man vil kunne opleve lydarbejder. I kunsthallens biograf vil der være en filmkavalkade med sjældne film helt tilbage fra de tidlige 1960’ere i Japan, der allerede dengang satte sine tydelige kunstneriske spor, og som verden for alvor stiftede bekendtskab med op gennem 1970’erne.

I foyeren vises værket Imagine Peace Map, og udstillingen fortsætter herfra ud i byen og landet i form af plakater, billboards og frimærker. Ideen med udstillingen er nemlig også at genaktivere værkerne og vise dem, som de oprindeligt var tænkt. Derfor har det været magtpåliggende for både Yoko Ono og Kunsthal Charlottenborg, at værkerne også rækker ud i København, ud i Danmark og ud i resten af verden.

YOKO ONO TRANSMISSION er kurateret af Jon Hendricks, Lars Schwander og Michael Thouber i samarbejde med Yoko Ono.

Fakta om udstillingen
YOKO ONO TRANSMISSION
13. oktober – 14. januar 2017
Fernisering: torsdag 12. oktober kl. 17-20
Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, 1051 København K
Entré: 75 kr. (Gratis entré til ferniseringen)
Læs mere om udstillingen.

Om Yoko Ono

Yoko Ono er især siden YES Yoko Ono, det verdensomspændende bog- og udstillingsprojekt skabt af Japan Society i New York i 2001, for alvor blevet anerkendt som en af det 20. århundredes helt store skikkelser i samtidskunsten. Dette har bl.a. resulteret i, at hun i 2009 blev tildelt Guldløven på Venedig Biennalen for sit livslange arbejde.

Siden da har hendes retrospektive udstilling YOKO ONO. HALF-A-WIND SHOW, organiseret af Schirn Kunsthalle i Frankfurt, i løbet af 2013-2014 været vist på en række store museer blandt andet Guggenheim Bilbao og herhjemme på Louisiana. I 2015 åbnede hun udstillingen One Woman Show på Museum of Modern Art i New York, mens hun i 2015-2016 havde større udstillinger på Museum of Contemporary Art i Tokyo, Faurschou Foundation i Beijing samt en større retrospektiv udstilling på Musée d’art contemporain i Lyon.