Søg

Print Jakob Jakobsens værk “Dødsfald” gratis

Jakob Jakobsens værk ”Dødsfald” bestående af 20 A4-ark indkøbt af Københavns Kommunes Billedkunstudvalg for 10.000 kr. har skabt debat overalt i Danmark. Nu giver kunstneren værket gratis væk til alle. Download værket her på siden.

Download Jakob Jakobsens værk “Dødsfald” her

I forbindelse med, at der afholdes fernisering onsdag den 18. juli kl. 17 på værket “Dødsfald” på Kunsthal Charlottenborg har kunstneren bag, Jakob Jakobsen, besluttet at give værket gratis væk til alle interesserede.

”Lars Løkke Rasmussen er død”, ”Henrik Sass Larsen er død”, ”Birthe Rønn Hornbæk er død” … sådan lyder teksten på nogle af de A4 ark, der indgår i Jakob Jakobsens kunstværk ”Dødsfald”. Værket blev i juni måned 2018 indkøbt af Københavns Kommunes Billedkunstudvalg for 10.000 kr., og det har de seneste dage skabt landsdækkende debat. Nu vælger Jakob Jakobsen at give værket gratis til alle:

– ”Jeg har altid tænkt det som et demokratisk værk. Og derfor virker det naturlige at give det væk. Jeg synes, kunst er ved at blive en luksusvare. Meget få har råd til at købe kunst, og der er meget snobberi forbundet med det. Men jeg synes egentlig, at kunst burde være tilgængeligt for mange flere, og derfor ville jeg gerne lave noget, som alle kunne få, hvis de ville”, udtaler Jakob Jakobsen.

Han gør dog opmærksom på, at selvom værket er identisk med det Københavns Kommune har købt, så er der grundlæggende forskelle:

– ”Først og fremmest får Københavns Kommune en signeret udgave af værket. Ud over det får kommunen også ret til at udstille og bruge værket offentligt ved at have betalt for det”, uddyber Jakob Jakobsen.

Efter aftale med kunstneren bliver værket nu udstillet på Kunsthal Charlottenborg indtil 12. august 2018. Direktør for Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber, der også er medlem af Københavns Kommunes Billedkunstudvalg der har købt værket, udtaler:

– ”Jeg glæder mig over, at vi nu får mulighed for at udstille værket, der har været debatteret over hele landet. Og endnu mere generøst er det, at Jakob Jakobsen giver folk mulighed for selv at få værket gratis. Jeg håber, at værket kommer til at hænge og inspirere i mange danske hjem”.

Værket ’Dødsfald’ består i alt af 20 A4-ark med en politikers navn og fremtidige dødsfald annonceret på hvert ark. De politikere som kunstneren kunne komme i tanke om, da han skabte værket. Direktør på Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber, siger om værket:

– ”Jeg ser værket som en række åbne nekrologer, der endnu ikke er skrevet. Det stiller spørgsmål ved, hvad vi vil huske de pågældende politikere for. Hvad har de forandret? Hvad var meningen med deres liv og virke? Hvad er det vi vil skrive ind i en nekrolog når dagen kommer? Det er eksistentielle spørgsmål, som vi alle sammen også kan stille os selv, og derfor er det udmærket, at værket nu kommer ud at hænge så mange steder som muligt”.

Mange har i debatten af værket fundet det kontroversielt at tale om døden på denne måde, hvor kunstneren udråber nulevende politikeres død inden det er sket, men baggrunden for kunstværket er, at det er skabt til fremtiden. Værket er nemlig oprindeligt skabt til kunsttidsskriftet Pist Prottas jubilæumsnummer, som redaktionen besluttede skulle være en fremtidsudgave til år 2031. En række kunstnere blev bedt om at bidrage med værker til 2031. Værket ’Dødsfald’ var Jakob Jakobsens bidrag. ‘Dødsfald’ er tidligere vist på Overgaden i København, Århus Kunstbygning og Brandts Klædefabrik i Odense. Jubilæumsnummeret af Pist Protta med værket indgik også på udstillingen ”Museum Pist Protta” på Kunsthal Charlottenborg i 2016.

———————–

Jakob Jakobsens værk ’Dødsfald’ udstilles fra 19. juli – 12. august 2018 på Kunsthal Charlottenborg.

Fernisering er onsdag den 18. juli kl. 17.

Kunstneren vil selv være til stede og i forbindelse med ferniseringen afholdes en offentlig samtale mellem Jakob Jakobsen og direktør for Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber.

Der er gratis adgang for alle interesserede til både samtalen og ferniseringen.

Download Jakob Jakobsens værk “Dødsfald” her