Søg

Europa og EU sættes på dagsordenen i international kunstudstilling på Kunsthal Charlottenborg

I gruppeudstillingen 'Europa Endlos' beskæftiger en række af tidens toneangivende internationale kunstnere som Monica Bonvicini, Jeremy Deller, Olafur Eliasson, Fischli Weiss, Daniil Galkin, Bouchra Khalili og Wolfgang Tillmans sig med temaer som identitet, grænser, fællesskab og migration. Udstillingen kurateres af Henriette Bretton-Meyer og åbner torsdag den 21. marts på Kunsthal Charlottenborg i samarbejde med CPH:DOX.

Europas tilstand og EUs rolle i fremtiden
Kunsthal Charlottenborg sætter i 2019 Europa og EU på dagsordenen med gruppeudstillingen Europa Endlos præsenteret i samarbejde med CPH:DOX, en af verdens vigtigste dokumentarfilmfestivaler.

Udstillingen løber over et forår markeret af to afgørende begivenheder i europæisk politik: Storbritanniens annoncerede udmeldelse af EU-fællesskabet 29. marts 2019 og Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019. Begge dele sætter demokratiet på prøve og berører EUs mange millioner indbyggere, der med det kommende valg får mulighed for at få indflydelse på Europa og forholdet til resten af verden.

Med afsæt i dette har kurator Henriette Bretton-Meyer udvalgt en række værker skabt af tidens toneangivende kunstnere, der forholder sig til temaer, der kommer til at spille en central rolle i den kommende EU-valgkamp, som identitet, grænser, fællesskab og migration. Værkerne er fordelt over kunsthallens nordfløj i en markant udstillingsarkitektur, og i løbet af udstillingsperioden kan de besøgende desuden opleve en række debatter, talks og filmvisninger i samarbejde med CPH:DOX.

Udvalgte kunstnere
Udstillingen præsenterer installation, skulptur, film og foto af de internationale kunstnere Monica Bonvicini (1965, Italien), Jeremy Deller (1966, Storbritannien), Daniil Galkin (1985, Ukraine), Sara Jordenö (1974, Sverige), Bouchra Khalili (1975, Marokko) samt lidt ældre eksponenter som Jimmie Durham (1940, USA), kunstnerduoen Fischli Weiss bestående af Peter Fischli (1952, Schweiz) og David Weiss (1946 – 2012, Schweiz) og pionererne Olafur Eliasson (1967, Island/Danmark), Wolfgang Tillmans (1968, Tyskland). De udvalgte kunstnere beskæftiger sig alle med aktuelle emner der vedrører Europa i dag og EUs rolle i fremtiden, nogle med en aktivistisk tilgang, andre på mere dokumentarisk vis.

Sara Jordenös film Diamond People (2016) er en dokumentarfilm om arbejdsforhold og globalisering, mens Bouchra Khalilis filmværk The Tempest Society (2017) skabt til documenta 14 bl.a. omhandler nutidens Grækenland i Europa og flygtningekrisen fortalt gennem historien om den franske teatergruppe Al Assifa fra 1970erne, der bestod af nordafrikanske immigranter og franske studerende.

Daniil Galkins installation Tourniqet (2013) repræsenterer ideen om det tillukkede Fort Europa, Olafur Eliassons kompas Crossing-paths compass (2018) er et navigationsinstrument, der symboliserer rejse, bevægelse og retning og muligheden for at orientere sig, og Monica Bonvicinis skulptur The Scale of Things (To Come) (2010) minder om et udsnit af et græsk amfiteater og bringer således tankerne hen på demokratiets vugge i det sydlige Europa – i Bonvicinis version er stedet for dialog og udveksling imidlertid formgivet med jernkæder og uden rækværk.

Jimmie Durham og kunstduoen Fischli Weiss har dokumenteret deres færden i henholdsvis Europa og hele verden – Durham optræder selv i fotoserien In Europe (1994 –), taget løbende gennem årene efter han flyttede til Europa i 1994. Fischli Weiss har fotograferet hundredevis af lufthavne fra deres rejser i hele verden; på Kunsthal Charlottenborg præsenteres London, Amsterdam og Berlin fra serien Airports (1987–2012).

Wolfgang Tillmans og Jeremy Deller forholder sig aktivistisk helt konkret til EUs udvikling og udtrykker sig klart imod Brexit og et smuldrende Europa gennem henholdsvis plakatkampagner og t-shirts.

En del af CPH:DOX på Kunsthal Charlottenborg
Europa Endlos præsenteres i samarbejde med CPH:DOX, der i perioden 20.–31. marts for tredje gang forvandler Kunsthal Charlottenborg til festivalpalæ og hovedkvarter for årets udgave af en af verdens mest anerkendte dokumentarfilmfestivaler. Udstillingen åbner i forbindelse med en fælles temadag om Europa den 21. marts, der bl.a. byder på verdenspremieren på filmen Democracy LTD skabt af den østrigske filminstruktør Robert Schabus samt talks og debat. Udover udstillingen vil der under festivalen være biografer, debatter, koncerter, branche-forum og virtual reality-biograf på Kunsthal Charlottenborg. Læs mere om CPH:DOXs program her.

Billeder:
Daniil Galkin, Tourniqet, 2013. Metal, 14 x 10 x 20′. Photo by Sergey Illin. Courtesy the artist.

Peter Fischli David Weiss, Untitled (London, Air Europe), 1988/2000. Copyright Peter Fischli David Weiss, Zurich 2018. Courtesy Sprüth Magers, Matthew Marks Gallery New York and Los Angeles, Galerie Eva Presenhuber.

Bouchra Khalili, The Tempest Society, 2017. Digital film, 60′. Commissioned for documenta 14. View at documenta 14, ASFA, Athens. Photo by Stathis Mamalakis. Courtesy of the artist.

Wolfgang Tillmans, pro-EU / anti-Brexit campaign, 2016.