Søg

Vind 1,5 mio. kr. til stor udstilling om Kunsthal Charlottenborgs historie

I 2023 har Kunsthal Charlottenborg 140-års jubilæum, og kunsthallen udskriver i den forbindelse nu en konkurrence for at finde den eller de rette kuratorer til en kommende udstilling, der skal fortælle udstillingsbygningens historie.

Siden udstillingsbygningen stod færdig i 1883, har nogle af de mest væsentlige og nyskabende danske og udenlandske kunstnere udstillet på Kunsthal Charlottenborg fra Anna Ancher til Ai Weiwei, fra Edvard Munch til Marina Abramovic. Vi ønsker nu at få fortalt historien med både de kendte og mindre kendte kunstnere, som har sat deres aftryk på Kunsthal Charlottenborg.

Kunsthal Charlottenborg har altid haft en særlig tilknytning til Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, som kunsthallen deler adresse med. Charlottenborg beskrives af flere som arnestedet i dansk kunst, da de fleste danske kunstnere med en plads i kunsthistorien enten har gået på akademiet på Charlottenborg eller udstillet tidligt i deres karriere på kunsthallen.

Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, udtaler:

”Vi har længe haft lyst til at skrive Kunsthal Charlottenborgs historie gennem en stort anlagt udstilling, der både viser væsentlige nedslag i kunsthallens udstillingsprogram, og samtidig skriver eller genskriver institutionens historie på en måde, der både viser de åbenlyse højdepunkter og samtidig fremdrager nogle af de kunstnere og begivenheder, der endnu ikke har fundet plads i den officielle kunsthistorie.”

Derfor leder Kunsthal Charlottenborg nu efter den eller de rette kuratorer til at skabe det udstillingskoncept, der kan nuancere fortællingen om Kunsthal Charlottenborgs historie, og samtidig kan fungere som en væsentlig udstilling i sin egen ret i 2023/24.

Open call
For at deltage i konkurrencen, skal man sende en ansøgning med et udstillingskoncept (max 2 sider) samt CV for kurator eller kuratorgruppen senest den 15. marts 2022 kl. 12.00. SEND ANSØGNING HER.

Udstillingskonceptet skal indeholde en klar udstillingsidé, eksempler på kunstnere, der kunne deltage, samt et kort oplæg til, hvordan det påtænkes at researche og udfolde ansøgerens version af Kunsthal Charlottenborgs historie.

En kunstfaglig jury vurderer alle indkomne udstillingskoncepter i fortrolighed. I udvælgelsen af de bedste ideer har juryen fokus på det visionære udstillingskoncept, på metode til research og på den nutidige formidling af kunsthallens 140-årige historie.

To idéer bliver herefter udvalgt til en kvalificeringsrunde, hvor deltagerne hver modtager 25.000 kr. til videreudvikling af deres idéer. I kvalificeringsrunden efterspørges også et realistisk budget, og kunsthallen tilbyder både mødefaciliteter og økonomisk rådgivning, hvis der er behov for dette. Efter kvalificeringsrunden giver juryen tilbagemeldinger til begge deltagere og udpeger den endelige vinder.

Om udstillingen
Vinderen får adgang til at samarbejde med kunsthallens medarbejdere og et budget på i alt 1,5 mio. kr. til at realisere udstillingen. Institutionen understøtter projektet, som med alle andre udstillinger skabt af eksterne kuratorer, og vinderen tilbydes desuden hjælp til formidling og kommunikation frem mod realisering af udstillingen.

Udstillingen skal åbne i kunsthallens sydfløj i september 2023 – i forbindelse med kunsthallens 140 års jubilæum – og vises frem til januar 2024. Udstillingen ligger i forlængelse af andre store temaudstillinger i kunsthallens sydfløj som Verden er i dig (2021), Heksejagt (2020), Art & Porn (2019), Big Art (2018) og Ovartaci og Galskabens Kunst (2017).

Kontakt
For yderligere spørgsmål, kontakt direktør Michael Thouber på +45 28 40 80 50 eller projektleder Anne Mikél Jensen på +45 33 74 46 31.