Søg

Vinderne fundet til stor udstilling om Kunsthal Charlottenborgs historie

I 2023 har Kunsthal Charlottenborg 140-års jubilæum. Kunsthallen udskrev i den forbindelse en konkurrence for at finde kuratorerne til en kommende udstilling, der skal fortælle udstillingsbygningens historie. Nu annonceres vinderne af konkurrencen.

Siden Kunsthal Charlottenborg (opr. Charlottenborg Udstillingsbygning) stod færdig i 1883, har nogle af de mest væsentlige og nyskabende danske og udenlandske kunstnere udstillet på Kunsthal Charlottenborg.

Sidste år udskrev Kunsthal Charlottenborg en konkurrence, hvor kuratorer blev inviteret til at foreslå et udstillingskoncept, der skulle formidle stedets lange historie. I et felt af stærke ansøgere har en fagjury valgt vinderne: Julia Rodrigues og Francesca Astesani fra kuratorkollektivet South into North. Juryen betonede, at South into North blev valgt på baggrund af et udstillingskoncept, der leverede et både gennemarbejdet og overraskende bud på en historisk udstilling, der ikke blot vil fortælle én, men mange historier samtidig.

Kunsthallens mangel på et arkiv har fået kuratorerne til at engagere sig i måneders research, indsamle materiale fra forskellige kilder og grave historier frem fra anmeldelser, satiriske tegninger, personlige beretninger, filmoptagelser og private fotosamlinger, der dokumenterer kunsthallens liv. Intentionen er at kombinere velkendte og mindre kendte dele af historien for at skabe en kakofoni af stemmer og historier.

De valgte kuratorer, Francesca Astesani og Julia Rodrigues, fra South into North, udtaler:

“Lige fra begyndelsen har vi været interesseret i at knuse ideen om at fejre historien som en enestående fortælling konstrueret af en gennemsigtig vilje. I stedet stræber vi efter at præsentere en lagdelt udstilling, der gennem en kakofoni af stemmer og historier favner kaos og kompleksitet i kunsthallens fortid. I modsætning til kunsthistoriens grundkerne er vores kuratoriske tilgang formet af intuitive valg og styret af uvurderlige dialoger med de kunstnere, der er involveret i de nykommissionerede værker, en lille gruppe af samarbejdspartnere fra forskellige discipliner og de mange gavmilde mennesker, der har delt deres viden og førstehåndsoplevelser af Charlottenborg med os.”

Kuratorerne har udviklet udstillingskonceptet i en løbende dialog med flere bidragsydere fra forskellige felter, herunder kunstnere, kunsthistorikere og filosoffer. Historiske værker og dokumentation vil indgå i udstillingen, men centralt står en række nye værker skabt af samtidskunstnere, der honorerer kunsthallens oprindelige mission om at vise tidens kunst.

Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, udtaler:

”Vi har længe ønsket at udforske Kunsthal Charlottenborgs historie gennem en stor, ambitiøs udstilling, der viser markante øjeblikke fra stedets lange udstillingsprogram og samtidig reflekterer over institutionens historie på en måde, der kombinerer åbenlyse højdepunkter med ny opmærksomhed på nogle af de kunstnere og begivenheder, der endnu ikke har fået plads i den officielle kunsthistorie. Vi tror på, at South into North med deres udstillingskoncept er de helt rigtige til at skabe en udstilling, der ikke kun peger tilbage i tiden, men også fremad.”

Om udstillingen

Udstillingen åbner i september 2023 – i forbindelse med kunsthallens 140 års jubilæum – og vises frem til januar 2024. Udstillingen ligger i forlængelse af andre store temaudstillinger i kunsthallens sydfløj som Post-Captial (2022), Verden er i dig (2021), Heksejagt (2020), Art & Porn (2019), Big Art (2018) og Ovartaci og Galskabens Kunst (2017).

Om South into North

Kuratorkollektivet South into North blev grundlagt i 2013 af Francesca Astesani og Julia Rodrigues.

Francesca Astesani er kurator, forfatter og underviser. Hun har arbejdet med samtidskunst siden 2006 og har optrådt i forskellige roller i både den offentlige og private sektor i London og siden 2011 i København. Hun har kurateret og produceret adskillige offentlige kunstværker i Danmark; mellem 2019 og 2022 var hun en del af Statens Kunstfonds særlige ordning af rådgivere for kunst i det offentlige rum. Hun er gæsteprofessor på Det Fynske Kunstakademi og på Det Kongelige Kunstakademi i København. Hun har en MA i filosofi fra University of Milan og i Contemporary Art Theory fra Goldsmiths College i London.

Julia Rodrigues er en erfaren kurator og kunstrådgiver dedikeret til at fremme nye talenter og udvikling af kunstkommissioner. Hun har tidligere arbejdet som kurator for det spanske agentur for internationalt samarbejde (EACID) og koordineret det internationale Residency Program for den 27. Sao Paulo Biennale. Derudover var hun meddirektør for det kunstnerdrevne galleri IMO i København, Danmark. Siden 2015 har hun været med til at kuratere og producere en række offentlige kunstværker i Danmark, som blandt andet New North Zealand Hospital i Hillerød og Bo- og dagtilbud Bybjergvej. Hun fungerer i dag som bestyrelsesmedlem i Kunsthal 44 Møen og kuraterer løbende shows der og på andre institutioner over hele landet.

Om juryen

Rene Block er kunstner, kurator, kunstsamler og gallerist. Æresprofessor ved Bremen University of the Arts. Leder af Edition Block og medstifter af Kunsthal 44Møen. Tidligere leder af Kunsthalle Fridericianum i Kassel, Institute for Foreign Relations i Stuttgart og DAADs Artists-in-Berlin-program. Gallerist fra 1964-79. I august 2021 udnævnt til chefkurator for Riga International Biennial of Contemporary Art (RIBOCA3). René Blocks kunstsamling er en af de vigtigste samlinger inden for Fluxus-området.

Rhea Dall er ph.d. fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab ved Københavns Universitet. Direktør for Overgaden i København. Tidligere direktør for UKS i Oslo, PRAXES Center for Contemporary Art i Berlin og kurator på Kunsthal Charlottenborg. Desuden har hun arbejdet på flere udgaver af Berlinbiennalen og som projektkoordinator for den danske og nordiske pavillon på Venedig Biennalen.

Michala Paludan billedkunstner, fellow fra Whitney Independent Study Program og MFA fra California Institute of the Arts. Hun har studeret på Det Kongelige Danske Kunstakademi fra 2005 til 2009. Har bl.a. udstillet på Den Frie Udstilllingsbygning i København, Armory Center for the Arts i Pasadena, MAK Center for Art & Architecture i Los Angeles, Moderna Museet i Malmø og den 13. Istanbul Biennale. Paludan er i bestyrelsen for UKK og i Rådet for Visuel Kunst.

Mai Takawira er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling med fokus på dekoloniale strategier i samtidskunsten. Hun er medredaktør på Marronage, et tidsskrift og kollektiv af dekoloniale feminister. Mai Takawira kuraterede i 2020 filmprogrammet Efterrystelser/Afterschocks til Kunsthal Charlottenborg.

Ulla Tofte er cand.mag. i historie fra Københavns Universitet. Direktør for Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Har undervist i teknologihistorie på DTU og været direktør for hhv. Golden Days Festival og M/S Museet for Søfart i Helsingør. Ulla Tofte sidder endvidere i en række af bestyrelser og har været formand for Copenhagen Opera Festival.

Michael Thouber er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling fra Københavns Universitet. Direktør på Kunsthal Charlottenborg og har tidligere været kanalchef for DR2. Er desuden bestyrelsesformand for UP – Udviklingsplatformen for Scenekunst og tidligere medlem af Rådet for Visuel Kunst i Københavns Kommune.