Søg

Internationalt anerkendt dansk kunstner udforsker grænsen mellem fotografiet og kroppen

Kunsthal Charlottenborg præsenterer en udstilling af den danske kunstner og skulpturprofessor Simon Dybbroe Møllers arbejde fra de seneste tyve år. Udstillingen byder på det mest omfattende overblik over Dybbroe Møllers praksis til dato samt på en serie af helt nye værker lavet særligt til udstillingen.

Simon Dybbroe Møller undersøger og komplicerer i sin praksis gængse modsætningspar: kopi og original, motiv og afbildning. Kunstneren afprøver, hvad skulptur er eller kan være i en verden, der er styret af det fotografiske; en verden, hvor både vores opmærksomhed og økonomien som sådan er rykket fra det fysiske objekt til det fotografiske billede.

Thick & Thin peger på denne optagethed af forholdet mellem skulptur (thick) og billede (thin) såvel som på de svinkeærinder og snørklede veje der fører igennem to årtiers kunstnerisk praksis – gennem ”tykt og tyndt”. Til et af udstillingens centrale værker, Bag of Bones (2023), bruger Dybbroe Møller et 3D scan af Grauballemandens jernalderkrop til at udforske hvordan tusinder af års skiftende billedteknologier har påvirket vore forestillingsverden. I videoen bliver det legemliggjorte billede et digitalt aktiv, et objekt, der kan beregnes. Mosefundets rynkede hud bliver til et digitalt teksturkort, der kan manipuleres i det uendelige.

Mange af de værker, der er udvalgt til udstillingen, bruger selvbiografiske elementer til at undersøge forskellige forestillinger om identitet og repræsentation, og til at udfordre etablerede troper og afbildningsmekanismer. For eksempel befinder Grauballemanden sig på et museum, hvor kunstnerens forældre arbejdede da han var ung. Den nye video Picture (2024) rekonstruerer et barndomsminde, og bygger på scanninger af den landsby, som kunstneren voksede op i, samt på billeder af hans ansigt som fjortenårig. Resultatet fremstår som en blanding af en fantomtegning og en fotografisk souvenir.

Snarere end at låse sig fast på ét bestemt medie eller én bestemt stil, afsøger Dybbroe Møller løbende nye territorier idet han bevæger sig mellem film, fotografi, fundne objekter, installation, skulptur, performance, tekster, kuratering og undervisning. Hans soloudstillinger minder ofte om nøje kuraterede gruppeudstillinger. Thick & Thin afspejler Simon Dybbroe Møllers åbne tilgang til kunstnerisk produktion og rummer bl.a. adskillige samarbejder såvel som værker lavet af andre kunstnere. Udstillingen indledes således af to versioner af den samme bronzeskulptur af Constantin Emile Meunier fra 1893. Fjernet fra deres piedestaler i København og Stockholm får de to havnearbejdere, der her stirrer på hinanden, selskab af en hel række skakbrikslignende figurer. Disse primært maskuline karakterer – en løber, en slagter, et moselig, en murer, en chauffør, en kok, et skolebarn, en blikkenslager og en patient – befinder sig i krydsfeltet mellem det arketypiske og det barnlige, mellem kompleksitet og karikatur – de synes at sætte spørgsmålstegn ved selve logikken i deres egne identiteter.

I kunsthallens store sydfløj vil publikum møde en kunstnerisk praksis, der lægger vægt på visuelle sammenhænge; på billeddannelse og det relationelle. Dybbroe Møllers værker pendulerer imellem tykt og tyndt – mellem håndgribelige egenskaber som skulpturens materiale og tyngde på den ene side og billedernes formidlende og repræsentative natur på den anden.

Udstillingen er udviklet i tæt samarbejde mellem kunstneren og kurator Krist Gruijthuijsen, direktør for KW Institute of Contemporary Art, Berlin, og er støttet af Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Ny Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond, William Demant Fonden.

Om kunstneren

Simon Dybbroe Møller (f. Aarhus, 1976; bor og arbejder i København) har studeret på Kunstakademie Düsseldorf og på Städelschule i Frankfurt am Main, og har siden 2019 været professor på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedhuggerskole i København. Han har haft soloudstillinger på Kunsthal Aarhus, Contemporary Art Centre i Vinius, Belvedere 21 i Wien, Kunsthalle São Paulo, Objectif Exhibitions i Antwerpen, Frankfurter Kunstverein, Fondazione Giuliani i Rom, Kunstverein Hannover, University of Michigan Museum of Art, og hans værker har indgået i gruppeudstillinger på Berlin Biennalen, Moskva Biennalen, Kunstmuseum St. Gallen, Palais de Tokyo, Centre Pompidou, Museum of Contemporary Art Detroit, CCA Wattis i San Francisco, Museum of Contemporary Art i Tokyo, Hamburger Bahnhof i Berlin, Museum Ludwig i Köln, Museum für Moderne Kunst i Frankfurt og KW Institute for Contemporary Art i Berlin. Simon Dybbroe Møller er stifter af performanceprogrammet Why Words Now og driver sammen med kunstneren Nina Beier udstillingsstedet AYE-AYE i København.

Praktisk information

Simon Dybbroe Møller: Thick & Thin
8. juni – 11. august 2024
Artist talk: 7. juni kl. 16.00-17.00
Fernisering: 7. juni kl. 17.00-20.00
Kunsthal Charlottenborg, Kongens Nytorv 1, 1050 København K
Læs mere her