Søg

Alexander Tovborg

Kirken

10 jun – 6 aug 2023 Fernisering: 9 jun 2023 17:00

Til sommer præsenterer Kunsthal Charlottenborg den hidtil mest omfattende soloudstilling med den danske kunstner Alexander Tovborg. Med udstillingen Kirken omdanner han kunsthallens store sydfløj til en totalinstallation med kirkens rum som arkitektonisk og konceptuel ramme. Her undersøger kunstneren kirkens mystik, troens paradokser og billeders magt.

Alexander Tovborg er én af de mest anerkendte, nytænkende og opsigtsvækkende kunstnere på den danske såvel som den internationale kunstscene. Tovborgs værk er gennemstrømmet af et konsistent kunstnerisk projekt, hvori han insisterer på medmenneskelighed. Konsekvent kalder han på vores kontemplation og kritiske refleksion, når han stikker til vores grådighed, fjendtlighed, barmhjertighed og selvretfærdighed – uanset om den er forankret i en trosretnings sammenhængende livsanskuelse eller den bygger på en helt personlig ideologi.

Udstillingen Kirken markerer en ny retning i Tovborgs arbejde. Religiøse grundsætninger mødes med frigørende modfortællinger om tro og overtro, myter og ritualer i kunstnerens både stringente og labyrintiske værker. Hans maleriers farvestrålende kompositioner skaber ro for eftertænksomhed og belyser eviggyldige temaer som sorg og glæde, ængstelighed og livslyst.

Totalinstallationen på Kunsthal Charlottenborg består udelukkende af nyproducerede værker. Her vil kunsthallens besøgende møde freskoinspirerede vægmalerier, mosaikbeklædte vinduer og monumentale malerier med bibelske billedfortællinger og subversive undertoner. Gallerierne vil på den måde transformere sig til et helligt rum, der sætter scenen for nye tanker, idéer og handlinger.

Alexander Tovborg er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2004-10) og Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Karlsruhe, Tyskland (2007-09). Han har haft soloudstillinger på bl.a. Overgaden, GL Strand, Rudolph Tegner Museum og State of Concept i Athen. Hans værker har været udstillet i både ind- og udland, bl.a. på Camden Art Centre i London, IMMA Museum of Modern Art i Dublin, ARKEN, ARoS, Holstebro Kunstmuseum samt KØS. Han har skabt talrige udsmykningsopgaver bl.a. til Østre Landsret, Københavns Lufthavn samt Jelling Kirke, Tejn Kirke og Trekroner Kirke. Han er desuden repræsenteret i samlingerne på Moderna Museet i Stockholm, Hammer Museum i Los Angeles, Kunsthalle Bremen, ARKEN, ARoS og Museet for Religiøs Kunst. Tovborg er repræsenteret af Galleri Nicolai Wallner og Blum & Poe.

I kunsthallens app vil de besøgende kunne opleve Alexander Tovborg selv fortælle om værkerne således, at man har kunstnerens tanker og refleksioner lige ved hånden.

Kirken er kurateret af Naja Rasmussen, kunstfaglig chef på Kunstmuseum Brandts, og Simon Friese, direktør for Creator Projects.

Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Lemvigh-Müller Fonden, Grosserer L. F. Foghts Fond, Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Events i forbindelse med udstillingen:
9. jun kl. 17.00-22.00: Udstillingsåbning. Læs mere her.
17. jun kl. 12.00-13.00: Kuratoromvisning med Naja Rasmussen
06. jul kl. 17.00-18.00: Omvisning. Læs mere her.
13. jul kl. 17.00-18.00: Omvisning. Læs mere her.
20. jul kl. 17.00-18.00: Omvisning. Læs mere her.
27. jul kl. 17.00-18.00: Omvisning. Læs mere her.
3. aug kl. 17.00-18.00: Omvisning. Læs mere her.

Anbefalinger og omtale

Eurowoman: Agenda juni
Næste