Søg

Carl Michael von Hausswolff & Leif Elggren

The Kingdoms of Elgaland-Vargaland

10 nov – 15 jan 2017 Fernisering: 9 nov 2016 17:00

1992 oprettede de Stockholm-baserede kunstnere og musikere Leif Elggren og Carl Michael von Hausswolff  ’Kongerigerne Elgaland-Vargaland’ og udråbte sig selv til konger. Det blev erklæret, at KREV skulle omfatte alle grænseområder – det såkaldte ingenmandsland – geografiske såvel som digitale og mentale.

Med deres egne ord er Elgaland-Vargaland det mest omfattende og størst befolkede rige, da det inkluderer både den fysiske verden såvel som digitale territorier og andre mulige eksistens-former. Hver gang du krydser en grænse, og hver gang du går ind i en ny tilstand, som f.eks. dine drømme, så besøger du Elgaland-Vargaland.

I år fejrer kongerigerne 25 års jubilæum, og det fejres med en udstilling på Kunsthal Charlottenborg, og i samme forbindelse indvies den københavnske ambassade for Kongerigerne Elgaland – Vargaland (KREV). For snart 20 år siden blev der udnævnt en dansk ambassadør, men uden officiel repræsentation og beføjelser. Med indvielsen af ambassaden på Charlottenborg, rettes der langt om længe op på dette, og det bliver således også for første gang muligt at søge om statsborgerskab i KREV i Danmark.

Udstillingen på Kunsthal Charlottenborg tager udgangspunkt i den konkrete oprettelse af ambassaden i København og er også en præsentation og dokumentation af KREV og den kontinuerlige annektering af nyt land og mentale tilstande.

Mere om Elgaland-Vargaland
Gennem årene er en række lade- og grænseområder blevet annekteret af Elgaland-Vargaland. Det skete senest i 2016, hvor KREV i fællesskab med den schweiziske Dada-institution Cabaret Voltaire annekterede Schweiz som grænse. I 2014 var det grænsen mellem republikken Krim og Ukranie mod nord, mens det i 2012 var det grænserne mellem Sudan og Syd Sudan og ligeledes Mali og Azawad, der blev annekteret.

I 2012 annoncerede Elgaland-Vargaland ligeledes annekteringen af begreberne “No Fixed Abode” and “Address Not Known”, og sådan fortsætter det… Diplomatiske forbindelser er blevet knyttet til f.eks The Republic of Talossa, Embassy of Seborga, League Of Secessionist States, og der er bl.a. blevet oprettet konsulater i New York, Amsterdam, Smedsby, LA, Cypern og ambassader i bl.a. Wien, Sofia, Johannesburg, Kaliningrad, London, San Francisco og Thessaloniki. Til november er turen så endelig kommet til København.

Elgaland-Vargaland udgøres af en serie objekter og performances, der omhandler territorielt ejerskab, retten til at regere og bestemme og om individets rettigheder. Pas, frimærker, flag, national hymne, ministerier og ambassader er blevet skabt, siden forfatningen blev skrevet i 1992, hvor også en opfordring om anerkendelse blev udsendt til verdens regeringer.

Leif Elggren (født 1950 Linköping, Sverige) bor og arbejder i Stockholm. Elggren er forfatter, billedkunstner, performancekunstner og komponist. Carl Michael von Hausswolf (født 1956 Linköping, Sverige) bor og arbejder i Stockholm. Hausswolf er komponist og konceptuel billedkunstner med fokus på performance, lys- og lydinstallationer og fotografi. Han har vært repræsenteret på biennalerne i Istanbul og Johannesburg, Documenta X i Kassel og Veneziabiennalen.

Udstillingen er kurateret af Jesper N. Jørgensen.

Udstillingshashtag til sociale medier: #krev

Tak til:
Gammel Holtegaard
Rammeværkstedet
Idenfor & Udenfor
Greensquare

Næste