Søg

Kerry James Marshall

Painting and Other Stuff

28 feb – 4 may 2014

Kunsthal Charlottenborg er meget stolt over at kunne præsentere den første store soloudstilling i Danmark med den anerkendte og ikoniske maler Kerry James Marshall. Udstillingen sætter fokus på historieskrivning, identitetspolitik samt kunstens historie og konstruktion. Udstillingen er skabt i samarbejde med tre anerkendte europæiske kunstinstitutioner: M HKA (Antwerpen), Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid) og Antoni Tàpies (Barcelona)

Den amerikanske maler Kerry James Marshall (1955) er født i Alabama og nu bosat i Chicago. Han har udstillet verden over og anses som en af sin generations største malere. Marshalls værker bærer stærkt præg af de historiske begivenheder, han har været vidne til som sort amerikaner, og han har produceret en betydelig samling af værker med det sorte subjekt i centrum. Hans praksis fokuserer på repræsentationen af afrikansk-amerikanernes historie og den afrikansk-amerikanske identitetspolitik gennem historiske og kulturelle referencer. Dette hudfletter han med klassiske kunsthistoriske referencer, idet han søger at udfylde, hvad han kalder ‘the lack in the image bank’ (manglen i billedbanken) gennem relevante og tildels kritiske spørgsmål om, hvordan kunsten bekræfter sit eget væsen og holder sig selv i live samt gennem beslægtede problematikker som legitimering, magt og marginalisering.

Ikke desto mindre er hans storskala-malerier blot en del af en mangefacetteret karriere, der også omfatter medier som skulptur, fotografi, installation, tegning, kollage, video, tryk samt tegnefilm. Det er præcis denne æstetiske rigdom og visuelle intelligens, som Kunsthal Charlottenborg ønsker at sætte i forgrunden, med udstillingen Kerry James Marshall. Painting and Other Stuff, der til dato er den største udstilling af Marshalls værker i Europa. Det er en udstilling, der giver et indblik i Marshalls nuancerede tilgang til det at skabe kunst, og vi får her indsigt i hans verden af idéer og ambitioner.

Ustillingen er et vue ud over Marshalls oeuvre og komplementeres samtidig af en tilsvarende kalejdoskopisk kortlægning af de centrale referencer og kilder, der har influeret Marshall gennem hans karriere. Kunstnerens intresse i kunsthistoriske referencer, kulturgenstande og genrer er tydeligvis ikke blot et spørgsmål om former og formalisme. Marshall tilfører en spekulativ dimension i bredden af de anvendte visuelle medier – og hans praksis bliver til en platform, hvorfra visse af kunstens allerdybeste og mest vedholdende spørgsmål rejses.

Udstillingen ledsages af et omfattende katalog med tekster af Okwui Enwezor, Dieter Roelstraete etc.

Næste