Larissa Sansour
Efterårets store udstilling på Kunsthal Charlottenborg er en omfattende soloudstilling af den palæstinensisk-danske video- og installationskunstner Larissa Sansour, som repræsenterede Danmark ved den 58. Venedig Biennale. Fortid, nutid og mulige fremtider mødes i Sansours mørke og stemningsfulde udstilling, der åbner op for nye måder at reflektere over historie, tab og traume på.
Larissa Sansour blev født i Østjerusalem og trækker på sin personlige historie og erfaringsverden i sin kunstneriske praksis. I sine omhyggeligt gennemtænkte og æstetisk udsøgte videoværker og installationer rammesætter hun problematikken omkring Palæstina, der nu har varet næsten et århundrede, og formidler historien om et hjemland på randen af udslettelse.
Centralt for kunstneren er hendes evne til at skabe til fordybelse og give stemme til undertrykte og fortiede fortællinger. Med et eksperimentelt visuelt og fabulerende sprog, og ved at anvende fortællemetoder fra dokumentar, opera og science fiction-genren, sammenfletter hun historisk og nutidig politik med forestillinger om andre virkeligheder.
Soloudstillingen på Kunsthal Charlottenborg er Larissa Sansours hidtil største i Danmark, og den omfatter eksisterende værker skabt mellem 2009 og 2023 samt et helt nyt værk skabt specielt til udstillingen.
Larissa Sansour (f. 1973, Østjerusalem) bor og arbejder i London og har gennem mange år samarbejdet med den danske billedkunstner og forfatter Søren Lind. Hendes værker er blevet udstillet på adskillige kunstinstitutioner verden over, og hun har deltaget i gruppeudstillinger og vist sine film på blandt andet MoMA i New York og Tate Modern i London. I 2019 repræsenterede Sansour Danmark ved Venedig Biennalen.
Udstillingen er initieret af Amos Rex, Helsinki og kurateret af Terhi Tuomi. Udstillingen på Kunsthal Charlottenborg er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond og William Demant Fonden.