Søg

Lea Porsager

STRIPPED

12 jun – 8 aug 2021

STRIPPED er titlen på Lea Porsagers soloudstilling på Kunsthal Charlottenborg.

Udstillingen er en rumlig oplevelse baseret på nye værker: Magnetiske bønnemøller, kønnede ikoner, digital animation og en slatten sækkestol i overstørrelse. De største elementer er dog tre vindmøllevinger, der er skåret i skiver. Vi befinder os på skulpturens område – og samtidig helt andre steder, i tilstande af ophidselse og udmattelse.

Porsager arbejder med videnskab og esoterisk viden som former for erkendelse, man i det moderne har bestræbt sig på at holde adskilt. Når forskellige verdensbilleder brydes i hinanden kan der opstå åbninger mellem niveauerne i virkeligheden, og dermed andre blikke på hvad og hvordan vi ved noget, og hvem vores viden gør os til.

Med motiver fra tantrisk meditation og kvantefysikkens paradoksale og poetiske begreber, gør STRIPPED vores kroppe og sind til kanaler for andre former for forståelse og sansning. Her er ideen om det åndelige på spil, forstået som vores evne til at møde det andet: Det er relationen til det vi endnu ikke ved, det som vi afholder os fra at dominere, det som er mere end menneskeligt.

Kunstnere og spiritistiske medier har før anvendt naturvidenskabelige opdagelser – for eksempel inden for elektricitet, magnetisme og kernefysik – til at skabe forbindelser mellem immaterielle og fysiske verdener. I STRIPPED hjemsøger Porsager således værker af kunstnere, der før hende har (mis)brugt videnskabens og teknologiens skemaer og begreber, som Emma Kunz, Marcel Duchamp og Lee Lozano.

Vindmøllens vinger, der bevæges af usynlige kræfter, er et billede på fantasiens evne til at transportere os udover os selv. Således forvekslede den berømte romanfigur, fantasten Don Quijote, fyrre vindmøller med kæmper og red dødsforagtende i kamp mod dem. 1800-talsfilosoffen og mystikeren Emanuel Swedenborg havde en vild åbenbaring om åndelivet på Mars, efter at han i en drøm blev ramt i hovedet af en vindmøllevinge. I Porsagers værk er der også et biografisk ekko af den konstante, urovækkende summen fra vindmøllen der stod ved hendes barndomshjem. En generator for ustyrlige visioner.

De forestillinger, der kan transformere os, kommer fra den menneskelige erfarings grænseland. Hvordan kan vi nå disse forestillinger, og dermed få et glimt af hvad der er på den anden side af vores egne oplevelser og erfaringer? Har vi andet valg end at prøve, hvis vi vil forvandle os selv og vores forhold til den verden, vi er del af?

Lea Porsager (f. 1981) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og fra Städelschule i Frankfurt am Main 2010. Hun har haft soloudstillinger på blandt andet Henie Onstad Art Center i Oslo, Kunstverein Göttingen, The Emily Harvey Foundation i New York og Museet for Samtidskunst i Roskilde. Porsager deltog i documenta 13 og i den 14. Istanbul Biennale. Hun arbejder i øjeblikket på offentlige kunstopgaver i Danmark, Norge og Sverige. Hendes jordkunstværk Gravitational Ripples blev indviet i juni 2018 på Djurgården i Stockholm til minde om de svenske ofre for tsunamikatastrofen i Sydøstasien i 2004. Porsager er Ph.D. ved Malmö Konstakademi. Hun bor og arbejder i København.

Udstillingen er tilrettelagt i et samarbejde med Moderna Museet i Stockholm, kurateret af Lars Bang Larsen, og støttet af Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden og Statens Kunstfond.

Næste