Søg

Lea Porsager

STRIPPED

12 jun – 8 aug 2021 Åbning: 11 jun 2021 12:00

Vindmøllevinger i skiver, magnetiske bønnehjul og seksualiserede ikonmalerier er nogle af elementerne i Lea Porsagers soloudstilling STRIPPED, som man kan opleve henover sommeren på Kunsthal Charlottenborg. Vi befinder os på skulpturens område – og samtidig helt andre steder, i tilstande af ophidselse og udmattelse.

I udstillingen blander Lea Porsager videnskab og esoterisk viden, herunder tantrisk meditation og kvantefysik. I værkerne konfronteres energi, stof og krop med hinanden på usete måder, når hun lader nye former opstå i mødet med fænomener, som mennesket ikke kan sanse.

Udstillingen åbner med tre opskårne vindmøllevinger, der ligger som faldne kæmper på gulvet i Kunsthal Charlottenborgs store sal. Tomheden i salen, og rummene mellem vingestykkerne, gennemtrænges af en voldsom, usynlig kraft. Hvor vingerne er skåret, kommer åbninger til syne: Ormehuller til en anden dimension, eller kvindelige åbninger i vingens ellers falliske form? Porsager leger med vindmøllen som et kulturhistorisk billede på fantasiens kraft og som et nutidigt symbol for bæredygtig energi, der garanterer os at vores liv kan fortsætte som før, så længe bare vores energi er ren.

Værkerne i udstillingen viser ud over sig selv som kunst: De kunne være maskiner og mærkelige måleinstrumenter, eller kultgenstande i obskure ritualer. Når Porsagers værker åbner for fremmede betydninger, presses vores forestillingsevne ud i nye dimensioner. Udstillingens titel STRIPPED kan på den måde forstås som en aflæggelse af vaner, eller en aflæring af det man ved, for derved at kunne åbne op for det, der gemmer sig på den anden side af menneskets forståelse af sig selv som centrum for verden.

Udstillingen ledsages af en folder med en værkoversigt og en introducerende tekst af kurator Lars Bang Larsen. På Kunsthal Charlottenborgs app forefindes mindre værkbeskrivelser og dertil akkompagneres STRIPPED af en ny publikation redigeret af Milena Høgsberg samt en eventrække, heriblandt tarotlæsning af Stig Sjölund i udstillingens hemmelige rum, og en talk af den amerikanske feminist og fysiker Karen Barad, der er en stor inspirationskilde til Porsagers praksis.

 

Events i udstillingsperioden

16. juni, 17:00
[?!]

Boglancering af [?!] og samtale mellem Lea Porsager og freelance-kurator og redaktør Milena Høgsberg. Læs mere her.

4. august, 12:00 – 20:00
Støtteloppemarked
Loppemarked i udstillingen blandt opskårne vindmøllevinger arrangeret af Ulrikke Bak og Melanie Kitti. Læs mere her.

7. august, 15:00-16:00
Omvisning i udstillingen af kurator Lars Bang Larsen. Læs mere her.

7. august, 20:00
On Touching the Stranger Within — Material Wanderings / Wonderings
Online talk med den feministiske teoretiker og fysiker Karen Barad. Eventet er organiseret i samarbejde med Art Hub Copenhagen. Læs mere her.

8. august, 15:00 – 17:00
TAROT
Stig Sjölund, kunstner og instruktør ved Det Okändas Akademi i Stockholm, læser tarotkort for udstillingens gæster. Læs mere her.

Lea Porsager (f. 1981) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og fra Städelschule i Frankfurt am Main 2010. Hun har haft soloudstillinger på blandt andet Henie Onstad Kunstsenter i Oslo, Kunstverein Göttingen, The Emily Harvey Foundation i New York og Museet for Samtidskunst i Roskilde. Porsager deltog i documenta 13 og i den 14. Istanbul Biennale. Hun arbejder i øjeblikket på offentlige kunstopgaver i Danmark, Norge og Sverige. Hendes jordkunstværk Gravitational Ripples blev indviet i juni 2018 på Djurgården i Stockholm til minde om de svenske ofre for tsunamikatastrofen i Sydøstasien i 2004. Porsager er Ph.D. ved Malmö Konstakademi. Hun bor og arbejder i København.

STRIPPED er tilrettelagt i et samarbejde med Moderna Museet i Stockholm, og er kurateret af Lars Bang Larsen. Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond og William Demant Fonden.

Næste