Søg

Mohamed Bourouissa

HARa!!!!!!hAaaRAAAAA!!!!!hHAaA!!!

9 oct – 20 feb 2022 Fernisering: 8 oct 2021 0:00

I efteråret 2021 præsenterer Kunsthal Charlottenborg en soloudstilling med den fransk-algierske billedkunstner Mohamed Bourouissa.

Bourouissa beskæftiger sig med vor tids levede liv gennem fotografi og film såvel som lyd- og installationskunst. Han retter sin opmærksomhed mod marginaliserede grupper, der mod alle odds bruger de midler, de trods alt har til rådighed for at skabe deres eget frirum. Hver ny situation, som Bourouissa fokuserer på, kræver en ny kunstnerisk tilgang, dialog og etisk forhandling. Han er selv vokset op i Paris’ forstæder (’banlieue’) og født i Algeriet, og dermed har han et særligt blik på gade- og hip-hop-kulturen, kriminalitet, økonomi og selve det at overleve, når man står overfor magtstrukturer, der ikke giver dele af befolkningen adgang til grundlæggende rettigheder såsom uddannelse, retfærdighed og demokratisk medborgerskab.

Værkerne er formet af – og citerer – forskellige udvekslingssystemer. Det kan f.eks. ses i Bourouissas interaktion med deltagerne under selve udførelsen af ​​værkerne, men også når han følger koloni- og kulturhistorien på tværs af forskellige geografiske områder, når han fokuserer på kapitalstrømme og værditransformationer og ikke mindst når han viser sine værker på gallerier og som en del af kunstmarkedet – som han med stor fornøjelse griber forstyrrende ind i.

Bourouissas tidlige værker kredser ofte om unge mennesker fra de parisiske forstæder, hvis fremtid er usikker og hvis baggrund står i et modforhold til den franske republiks stive nationalisme. I de senere værker går han mere globalt til værks og har fundet motiver i Australien og USA. Ud fra sine møder skaber han værker, der afslører magtens systemer og udvekslingsmønstre. Bourouissa hævder ikke, at hans værker er frisættende; i stedet peger han på, at hans praksis opstår ud fra et bestemt sted, et bestemt blik og en ligeværdig dialog med specifikke grupper. Med henvisninger til alt fra Delacroix til hip-hop skubber Bourouissas værker på givtig vis til skillelinjen mellem museet og gaden, minoritet og majoritet, centrum og periferi.

Mohamed Bourouissa (f. 1978 i Blida, Algeriet) er bosat i Paris. Han har udstillet over det meste af verden med soloudstillinger på bl.a. Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Barnes Foundation i Philadelphia, Stedelijk Museum i Amsterdam, Haus der Kunst i München og senest Goldsmiths CCA i London. Han har deltaget i en lang række gruppeudstillinger inkl. biennalerne i Sydney, Sharjah, Havana, Lyon, Venice, Algeriet, Liverpool og Berlin. I 2018 var han nomineret til den prestigefyldte franske kunstpris Le Prix Marcel Duchamp, og i 2020 blev han tildelt den engelske Deutsche Börse Photography Foundation Award. HARa!!!!!!hAaaRAAAAA!!!!!hHAaA!!! er hans første soloudstilling i Skandinavien.

Udstillingen er kurateret af Henriette Bretton-Meyer og skabt i tæt samarbejde med Goldsmiths CCA i London, hvor den blev vist tidligere i år. Generøst støttet af Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond.

Næste