Søg

Tori Wrånes: Ældgammel Baby

16 sep – 19 nov 2017 Fernisering: 15 sep 2017 18:00

Den gådefulde udstillingstitel Ældgammel Baby slår tonen an til den fremstormende norske samtidskunstner Tori Wrånes’ første soloudstilling i Danmark: Med afsæt i hendes fantasifulde og til tider foruroligende univers har kunstneren skabt en udstilling, der kan betragtes som én samlet installation bestående af mange individuelle elementer, flere af dem skabt direkte til kunsthallens højloftede udstillingsrum.

Film af svævende væsener, et soundtrack der forbinder udstillingsrummene, skiftende lysfænomener og forunderlige fritstående objekter er blandt de skulpturelle elementer, der udgør udstillingen, og som er med til at understrege fornemmelsen af, at rummene er i bevægelse.

Troldekarakteren som en måde at lege med identitet
Tori Wrånes ved flere lejligheder arbejdet med troldekarakteren, ikke som en nationalromantisk figur, men snarere som en karakter, der står for det ukontrollerede, det ureglementerede; et væsen der afviger fra normen, og som laver sine egne, alternative regler.

Troldekarakteren er også til stede på Kunsthal Charlottenborg, bl.a. i filmen der dokumenterer Wrånes’ stort anlagte performance i de italienske alper, TRACK of HORNS (2015), og i et helt nyt filmværk skabt til denne udstilling.

For Wrånes er troldekarakteren en måde at lege med identitet på, som giver mulighed for at udtrykke forskellige aspekter af personligheden. Som Tori Wrånes siger; ”Jeg er interesseret i trolden, fordi den repræsenterer hele spektret af det at være menneske”.

Et drømmelignende parallelunivers med overraskelser
Tori Wrånes er især kendt for sine nærmest surreelle, skulpturelle installationer og opsigtsvækkende performances, hvor hun, iklædt særprægede kostumer, bruger sin stemme som instrument. Ved hjælp af masker, kostumer og rekvisitter formår hun at skabe et drømmeagtigt univers.

I dette parallelle univers formår Wrånes med et glimt i øjet at forplante en frydefuld forventning om, at noget uventet kommer til at ske – således også i udstillingen Ældgammel Baby. Som publikum kan man imidlertid ikke vide sig sikker på, hvad der kommer til at ske. Alt er muligt – loftet kan skifte farve, en taske kan synge, trolde kan svæve, skulpturer kan være i bevægelse.

Udstillingen er kurateret af Henriette Bretton-Meyer.

Hashtag til sociale medier:
#toriwrånes #ældgammelbaby #kunsthalcharlottenborg

Artist talk med Tori Wrånes
I forbindelse med udstillingen præsenterer kunsthallen søndag den 17. september 2017 kl. 14 en Charlottenborg Art Talk med Tori Wrånes i samtale med kurator Henriette Bretton-Meyer om udstillingen og kunstnerens øvrige virke.

Støtte

Udstillingen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, FilmGEAR, Interface, Kameraudlejningen, Nasjonalmuseet – Museet for samtidskunst i Oslo, den norske ambassade i København samt Office for Contemporary Art Norway.

Om Tori Wrånes

Tori Wrånes er blandt Norges internationalt fremadstormende kunstnere og har en lang række performances og udstillinger bag sig på anerkendte udstillingssteder som Palais de Tokyo, Paris; Sculpture Center, New York; Biennale of Sydney 2014; Performa 13, New York; LAXART, Los Angeles og senest den omfattende soloudstilling Hot Pocket på Museet for Samtidskunst i Oslo.

Næste