Søg

Art in a Day: Seks københavnske kunsthaller lancerer 24-timers kunstprogram med performances over hele hovedstaden

De seks kunsthaller Copenhagen Contemporary, Den Frie Udstillingsbygning, Kunstforeningen GL STRAND, Kunsthal Charlottenborg, Nikolaj Kunsthal og O – Overgaden er gået sammen om at skabe et 24-timers performanceprogram, Art in a Day. Den 24. juni fra kl. 00:01 til 23:59 vil hovedstaden byde på et væld af performancekunst af navne som Arvida Byström, Henrik Vibskov, Monster Chetwynd og Tosh Basco (tidligere kendt som boychild). Programmet er kurateret af Creator Projects og er gratis at deltage i.

Københavns stærke og alsidige kunstscene skyldes ikke mindst byens seks kunsthaller: Copenhagen Contemporary, Den Frie Udstillingsbygning, Kunstforeningen GL STRAND, Kunsthal Charlottenborg, Nikolaj Kunsthal og O – Overgaden.

Nu slår kunsthallerne sig sammen om et fælles performanceprogram, under navnet Art in a Day. Programmet vil vare 24 timer – fra 00:01 til 23:59 – den 24. juni og bliver en årligt tilbagevendende begivenhed, som præsenterer performancekunst over hele hovedstaden.

En folkefest i performancekunstens tegn

Visionen med Art in a Day er at tilbyde danskerne en perlerække af danske og internationale kunstoplevelser og åbne kunsthallerne for et bredere publikum ved at flytte et fælles kunstprogram ud i byens rum.

Projektet bygger videre på de ambitiøse programmer for de seks kunsthaller. Ved at stå sammen er ambitionen at skabe et sammenhængende program, hvor mange flere kan få et indblik i nye talenter og etablerede stjerner fra kunstscenen i både Danmark og udlandet ved at invitere byens borgere til at mødes om performancekunsten på udvalgte steder i byen i løbet af ét døgn.

Art in a Day vil ikke blot finde sted i og omkring de respektive kunsthaller, men også i passagerne imellem dem – det vil sige i alt fra byens baggårde og broer, ved kanalen, i kirketårne og ved butiksfacader m.v.

Publikum er dermed ikke alene de folk, der aktivt opsøger begivenhederne, men i lige så høj grad dem, som tilfældigvis opholder sig i det københavnske byrum, hvor performancekunsten spontant vil poppe op.

”Langt større end noget, vi kunne have skabt hver især”

”Vi ser Art in a Day som en gave til København og alle de kunstinteresserede borgere og turister, der vil besøge byen for at opleve performancekunst i absolut verdensklasse. I en tid, hvor sociale relationer i stigende grad udleves i det digitale, tilbyder performancekunsten en kropslig tilstedeværelse og etablerer fysiske møder mellem mennesker. Samtidig er det en fantastisk måde at vise den bredde, det københavnske kunstliv rummer, ligesom vi får demonstreret, hvor forskellige de seks kunsthaller er,” fortæller Michael Thouber, direktør for Kunsthal Charlottenborg. Han tilføjer:

”Det bliver også en begivenhed, som er langt større end noget, vi kunne have skabt hver især. Det har været fantastisk at mærke den fælles entreprenørånd, der flyder så smukt mellem kunsthallerne, og som er forudsætningen for, at vi kan skabe en begivenhed som denne.”

Oplev et Dali-inspireret kæmpeøje og Vibskovs mystiske parade

Art in a Day kurateres af Creator Projects i tæt samarbejde med kunsthallerne, og man kan blandt andet glæde sig til at opleve performancekunst af navne som Arvida Byström, Henrik Vibskov, Monster Chetwynd og Tosh Basco (tidligere kendt som boychild).

Dina Vester Feilberg, direktør for Den Frie Udstillingsbygning, fortæller om programmet:

Art in a Day kommer til at rumme performancekunst i alverdens afskygninger – fra Henrik Vibskovs stemningsfulde og mystiske parade til Monster Chetwynds Salvador Dali-inspirerede grædende kæmpeøje. Det bliver bjergtagende, underholdende og inspirerende på én og samme tid, og der er al mulig grund til at glæde sig.”

Creator Projects’ direktør Simon Friese uddyber:

”Vi brænder for at gøre kunsten tilgængelig på tværs af tid og rum, og det er afgørende for os at understrege, hvilken betydning kunsten har for samfundet – og det er alt sammen elementer, som på fornemste vis er til stede i Art in a Day.”

Art in a Day vil være gratis at deltage i. Flere kunstnere bliver offentliggjort når det fulde program lanceres i maj. Begivenheden er støttet af Festivalpuljen v. Københavns Kommune, Statens Kunstfond, Spar Nord Fonden, Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet og Københavns Kommune.

Billeder: (1) Aerial view of performance: Monster Chetwynd, Tears, 2021, Art Basel, Messeplatz, Basel, 2021. (2) Tosh Basco, documentation of performance, Untitled Duet (the storm called progress), 2019 på Gropius Bau, Berlin, 2020. Image courtesy of the artist. Eike Foto: Eike Walkenhorst. (3) Henrik Vibskov, Stuck Under The Surface, SS20. Photo by Victor Jones. (4) Arvida Byström, fra Inflated Fiction, Fotografiska, 2018.