Søg

Alexander Tovborg transformerer Charlottenborg til en kirke

Til sommer præsenterer Kunsthal Charlottenborg den hidtil mest omfattende soloudstilling med den danske kunstner Alexander Tovborg. Med udstillingen Kirken omdanner han kunsthallens store sydfløj til en totalinstallation med kirkens rum som arkitektonisk og konceptuel ramme. Her undersøger kunstneren kirkens mystik, troens paradokser og billeders magt.

Alexander Tovborg er én af de mest anerkendte, nytænkende og opsigtsvækkende kunstnere på den danske såvel som den internationale kunstscene. Tovborgs værk er gennemstrømmet af et konsistent kunstnerisk projekt, hvori han insisterer på medmenneskelighed. Konsekvent kalder han på vores kontemplation og kritiske refleksion, når han stikker til vores grådighed, fjendtlighed, barmhjertighed og selvretfærdighed – uanset om den er forankret i en trosretnings sammenhængende livsanskuelse eller den bygger på en helt personlig ideologi. Alexander Tovborg fortæller:

“Igennem de seneste femten år af min praksis har jeg arbejdet med menneskets søgen efter at forstå sig selv helt grundlæggende og eksistentielt igennem mytologi og religion. Jeg ser kirken som en magtfuld varetager og producent af mange af de myter, som har skabt den kulturelle selvforståelse, der har ligget og stadig ligger til grund for vores vestlige samfund. I formidlingen af kirkens myter og moraler eksisterer kunsten også. Den har for mig at se været med til at sætte lyd og farver på de billeder mange tror på den dag i dag. Paradokset mellem det guddommeligt skabte og det menneskeligt skabte er omdrejningspunktet i min kunst og min egen selvforståelse.”

Udstillingen Kirken markerer en ny retning i Tovborgs arbejde. Religiøse grundsætninger mødes med frigørende modfortællinger om tro og overtro, myter og ritualer i kunstnerens både stringente og labyrintiske værker. Hans maleriers farvestrålende kompositioner skaber ro for eftertænksomhed og belyser eviggyldige temaer som sorg og glæde, ængstelighed og livslyst.

Totalinstallationen på Kunsthal Charlottenborg består udelukkende af nyproducerede værker. Her vil kunsthallens besøgende møde freskoinspirerede vægmalerier, mosaikbeklædte vinduer og monumentale malerier med bibelske billedfortællinger og subversive undertoner. Gallerierne vil på den måde transformere sig til et helligt rum, der sætter scenen for nye tanker, idéer og handlinger. Kunsthal Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, udtaler om udstillingen:

”Tro, tvivl, tilgivelse og respekten for vores næste er yderst aktuelt at tale om igen i disse år, hvor vi står over for en række globale kriser, der truer menneskehedens eksistens. Det stod klart fra første gang vi begyndte samtalerne med Alexander Tovborg om en udstilling på Kunsthal Charlottenborg, at hans værker og hans tanker om åndelighed, søgen efter mening og anerkendelse af andre giver nye perspektiver til vores tid, så vi glæder os til at dele hans univers med et stort publikum.”

Alexander Tovborg er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2004-10) og Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Karlsruhe, Tyskland (2007-09). Han har haft soloudstillinger på bl.a. Overgaden, GL Strand, Rudolph Tegner Museum og State of Concept i Athen. Hans værker har været udstillet i både ind- og udland, bl.a. på Camden Art Centre i London, IMMA Museum of Modern Art i Dublin, ARKEN, ARoS, Holstebro Kunstmuseum samt KØS. Han har skabt talrige udsmykningsopgaver bl.a. til Østre Landsret, Københavns Lufthavn samt Jelling Kirke, Tejn Kirke og Trekroner Kirke. Han er desuden repræsenteret i samlingerne på Moderna Museet i Stockholm, Hammer Museum i Los Angeles, Kunsthalle Bremen, ARKEN, ARoS og Museet for Religiøs Kunst. Tovborg er repræsenteret af Galleri Nicolai Wallner og Blum & Poe.

I kunsthallens app vil de besøgende kunne opleve Alexander Tovborg selv fortælle om værkerne således, at man har kunstnerens tanker og refleksioner lige ved hånden.

Kirken er kurateret af Naja Rasmussen, kunstfaglig chef på Kunstmuseum Brandts, og Simon Friese, direktør for Creator Projects.

Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Lemvigh-Müller Fonden, Grosserer L. F. Foghts Fond, Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Læs mere om udstillingen her.

Udstillingsåbning

Vær med når vi åbner sommerens store udstilling med Alexander Tovborg fredag den 9. juni kl. 17.00-22.00. Entreen er gratis til ferniseringen og alle er velkomne.

Program:

16.00 Preview for årskortholdere

17.00 Udstillingen åbner

17.10 Åbningstaler

17.30-22.00 Gårdfest med mad fra Apollo Bar, øl og vin. Musik af Jesus Crisis, Cæcilie Trier, Angel & Atusa. Sponsoreret af Apollo Bar, Rosforth, Galleri Nicolai Wallner og Blum & Poe

20.00 Udstillingen lukker

22.00 Tak for i aften