Søg

Rosas Reality Radio sæson 2 begynder på Kunsthal Charlottenborg

Til efteråret kan publikum på Kunsthal Charlottenborg være med, når Rosa Marie Frang optager nyt materiale til det dokumentariske lydværk Rosas Reality Radio 2 – Pis & Papir.

Den danske kunstner Rosa Marie Frang inviterer fra den 20. september og to onsdage frem en række gæster og kunsthallens publikum til at være med til de første optagelser af sæson 2 af det prisvindende og anmelderroste dokumentariske lydværk Rosas Reality Radio. Over tre aftener vil Frang, med afsæt i facts og hendes eget liv og erfaringer som udøvende kunstner, tale med en række fagfolk om ulighed i forhold til magt, penge og synlighed. Samtalerne bliver optaget foran live-publikum og vil blive udgivet som del af den kommende sæson af Rosas Reality Radio 2 – Pis og Papir.

Om eventrækken på Kunsthal Charlottenborg siger Rosa Marie Frang:

”Kunstnerne, os som producerer det indhold som HELE kunstfeltet lukrerer af og eksisterer på grund af, ligger, til trods for kontinuerlige floromvundne skåltaler om kunstens betydning, allerlængst nede i det økonomiske hierarki. Uligheden er steget med 50% over de sidste 30 år i Danmark og det er ikke længere et spørgsmål om, hvor ’god’ eller faglig relevant din kunst er i forhold til, om du vil lykkes med en kunstkarriere.

Det er snarere et spørgsmål om, hvorvidt du har familierelationer, som kan støtte dig med et økonomisk sikkerhedsnet. 17 pct. har en indkomst under 100.000 kr. om året og ca. halvdelen af kunstnerne har en samlet indkomst under 200.000 kr. før skat.

Højtuddannede og fagligt professionelle kunstnere, som ikke er i en økonomisk gavnlig familierelation, ødelægges, brænder ud og smadres. Mennesker, kunst og vigtige stemmer går tabt, og alt imens er kunstfeltet gennemsyret af en offentlig tavshed om uligheden. Ingen vil tale højt om fattigdommen, enten fordi det er skamfuldt, det opleves som selvforskyldt, fordi man ikke vil ses som ’offer’ eller er bange for det vil skade ens karrieres image – eller fordi man slet og ret sidder i en position, som bygger på at bibeholde status quo”.

Program

20. september kl. 17.00-19.15
Rosas Reality Radio 2 – Pis & Papir & Psykoterapeuten

Medvirkende: Vibeke Hertz, psykoterapeut

Frang samtaler med sin tidligere psykoterapeut om den synlighed, som første sæson af Rosas Reality Radio fik overnight. Rosa oplevede det, som mange kunstnere drømmer om; at lave et værk, som skaber så mange ringe i vandet, at man pludselig er nogen. Hvordan har det påvirket hendes psyke, selvopfattelse og liv? En aften om præstationsangst, pludselig fame, traumer, selvfed privilegieblindhed og udbrændthed – og om hvornår, det er samfundets skyld.

”Jeg blev inviteret med i et live-radioprogram på Radio Loud og var sindssygt nervøs. Da jeg på dagen for interviewet møder programværten, er det første hun siger…”. Læs mere her.

27. september kl. 17.00-19.15
Rosas Reality Radio 2 – Pis & Papir & New Public Management
Medvirkende: Steen Nepper Larsen, kritiker, forfatter og lektor på DPU
John Frandsen, komponist. Tidligere formand for Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening.

Rosa Marie Frang samtaler med forfatter Steen Nepper Larsen og komponist John Frandsen om New Public Managements indflydelse på kunstneres arbejdsvilkår som udvalgsmedlemmer i Statens Kunstfond. Rosa har forud for eventen været i kontakt med kunstnere, der har erfaring med arbejdet som udvalgsmedlem i fonden, for at finde ud af hvor meget selvbestemmelse og indflydelse man egentlig har. Nepper Larsen taler på baggrund af sin bog Evalueringsfeber og Evidensjagt om internaliseringen af New Public Management-ideologien på bekostning af fagligheden. Frandsen giver – som tidligere udvalgsmedlem og formand for Statens Kunstfond – indblik i hvordan arbejdsvilkårene var for 20 år siden, inden New Public Managements holdt sit indtog. Læs mere her.

4. oktober kl. 17.00-19.15
Rosas Reality Radio 2 – Pis & Papir & Deadline-værten

Medvirkende: Lotte Folke Kaarsholm, tidligere Deadline vært

Rosa taler med journalist Lotte Folke Kaarsholm om tilrettelæggelsen af Deadline på DR2 og om hendes nuværende job som opinionsredaktør og podcastvært på Politiken. Kaarsholm har med sin faglighed og position virkelig meget mediemagt – og så er hun medievant. Derfor har Rosa bedt Kaarsholm om under samtalen at guide hende i at være professionel vært og interviewer.

”Jeg blev inviteret til at komme i Deadline med nogle digte jeg havde skrevet. Først var det sådan: ”Kan du komme i aften?”, men så…”. Læs mere her.

Om Rosas Reality Radio

Rosas Reality Radio er skabt af kunstner Rosa Marie Frang og er et dokumentarisk lydværk som handler om kunstneres arbejdsvilkår, udgivet som podcastserie tilbage i 2020.

Serien tager udgangspunkt i Frangs eget liv, og omhandler tematikker som prekære arbejdsforhold, præstationsangst, klassetilhørsforhold, magt, ansøgninger og afslag, kønsbias, tavshedskultur og neoliberalistisk projektliggørelse af kunst.

Værket blandede forskellige genrerne dokumentarisme, samtalepodcast, reality, radio-montage, lydkunst, performance og aktivisme og viser Frangs oplevelse af usynlighed, desperation og at være udenfor. Rosas Reality Radio modtog adskillige priser og opmærksomhed fra både kunst- og mediebranchen da den udkom. Kunsthal Charlottenborg har inviteret Rosa Marie Frang til at optage nye episoder til sæson 2 – med livepublikum. Optagelserne publiceres efterfølgende som en del af serien Rosas Reality Radio 2 – Pis og Papir. Første sæson kan lyttes der, hvor du finder dine podcasts eller på www.rosasreality.com

Medtilrettelægger: Brit Jensen
Konsulent: Nanna Gro Henningsen
Støttet af Billedkunstneres Fagforbund og Statens Kunstfond

Biografi

Rosa Marie Frang (f. 1975)
Uddannet billedkunstner fra Det Fynske Kunstakademi og Umeå Kunstakademi i Sverige. Frangs arbejde består hovedsageligt af selvudgivne audio-dokumentarer som med informative, underholdende og selvudleverende historier, både kritisk og selvreflekterende, undersøger strukturelle magtforhold i vores samfund. Hun har været nomineret som Årets Radiopersonlighed af Prix Radio og blandt andet vundet Prix Radio-prisen som Årets Nyskabelse i 2020, Niels Wessel Bagges Hæderslegat og AICA´s Kunstkritikerpris som Årets Kunstevent 2021.

Praktisk information

Rosas Reality Radio 2 – Pis og Papir
20. september – 4. oktober 2023
Onsdage kl. 17.00-19.15
Samtalerne er på dansk
Kunsthal Charlottenborg, Kongens Nytorv 1, 1050 København K
Der er gratis entré og pladser fordeles efter først til mølle