Søg

Angela Melitopoulos

Crossings

22 nov – 13 jan 2019

Et mesterværk blev Angela Melitopoulos video- og lydinstallation Crossings udråbt til, da det sidste år blev skabt til documenta 14. Det omfattende værk er co-produceret af Kunsthal Charlottenborg og præsenteres nu for første gang i Skandinavien.

Crossings skaber en fortælling om krig, om forskellige former for slaveri i fortid og nutid samt om miljømæssige katastrofer. Værket fokuserer på de kaotiske vilkår og virkeligheder, der vokser ud af den aktuelle gældskrise i Grækenland, hvor kapitalismens kræfter fremtvinger neoliberale dereguleringer og skaber en form for borgerkrig mod landets indbyggere. Krig, ødelæggelse og oplevelsen af en traumatisk neoliberal virkelighed videreføres fra krop til krop, fra generation til generation. I værket høres en endeløs række stemmer, der hæver sig, sammenflettes og danner nye udtryksformer.

Værket omslutter publikum med skærme og højtalere, der viser en række sammenkædede scener, hvilke tilsammen danner den overordnede fortælling, der samtidig står og sitrer i forhold til hinanden.

Blandt disse scener ser vi blandt andet, hvordan grænsen mellem Grækenland og Makedonien blev lukket i foråret 2016. Vi ser den brutale forflytning af flygtninge fra havnen i Piræus, hvor en særligt sårbar gruppe migranter havde slået lejr under en motorvejsbro. Lastbilerne kører fra skibene i Piræus, mod nord. Penge og gæld præsenteres her som et skævt gensidigt magtforhold, der sikrer magtfordelingen mellem udlånere og lånere gennem en form for borgerkrig, der blot udkæmpes med andre våben.

Vi løfter derefter blikket mod de rystende billeder af en enorm canadisk drevet fabrik midt i den smukke Skouries-skov – en fabrik, der udvinder guld fra Halkidiki i det nordlige Grækenland og derved forvandler den lokale natur og kultur og hele lokalsamfundet til en gold industriel ødemark. Eldorado Gold har allerede forurenet vandet og skoven så meget, at de oprindelige indbyggeres fælles økonomiske ressourcer er ødelagt; deres fremtid lukkes ned med åbningen af denne fabrik. ”De har skubbet mig derud, hvor jeg overvejer at begå terrorisme,” fortæller en stemme.

Efter en lang rejse hører vi stemmer, der taler mange forskellige sprog. De kaster ord som kærlighed, had, misundelse og jalousi hen over hegnene og ud over de smukke landskaber på Lesbos.

Denne uønskede fremtid har vakt stor vrede hos befolkningen gennem mange år. De bidrager med deres kroppe til kampen mod politiets specialtropper.

Hashtag til udstillingen: #crossings #angelamelitopoulos #kunsthalcharlottenborg

Næste