Søg

Charlottenborg Forårsudstilling 2018

2 feb – 10 mar 2018 Fernisering: 1 feb 2018 19:00

Charlottenborg Forårsudstilling er en af de vigtigste åbne, censurerede udstillinger i Europa og er blevet afholdt årligt på Charlottenborg siden 1857. Den begyndte som en udstilling, der præsenterede nye værker af danske kunstnere, men har i dag deltagende kunstnere fra mange lande. I årenes løb har den præsenteret værker af så berømte internationale navne som Vilhelm Hammershøi, Alvar Aalto, Per Kirkeby, Jørn Utzon, Olafur Eliasson og mange andre.

Udstillingen giver et betragteligt antal kunstnere mulighed for at deltage i et større internationalt projekt og har i årenes løb udgjort det første betydelige trin for mange unge kunstnere samtidig med, at den også præsenterer vigtige nye værker fra mere etablerede navne.

Et af Charlottenborg Forårsudstillingens faste træk er dens uafhængige jury, som består af kunstnere og personer med kunstfaglig praksis fra Skandinavien og det øvrige udland. Jurymedlemmerne udvælges på baggrund af deres forståelse for kunstneres arbejdspraksisser, såvel som deres stærke internationale udsyn. Juryen består denne gang af Klara Kristalova (kunstner, CZ/SE), Alexander Tovborg (kunstner, DK) Anders Ruhwald (kunstner, DK/US), Christina Capetillo (arkitekt, DK) og Marie Nipper (kurator, DK).

Årets deltagende kunstnere er: Alberte Tranberg, Anna-Karin Rasmusson, Anton Bigum Kampe, Emil Krøyer & Mads Sætter-Lassen, Emma Ainala, Galina Dimitrova-Galinsky, HEMULOORDI, Jonathan Houser, Kim Richard Adler Mejdahl, Manuel Canu, Mike Macleod Worning, Mikkel Rundin Ørsted, Ravid Freedman, Regitze Engelsborg Karlsen, Rune Bering, Sarah Vajira Lindström, Sofie Amalie Klougart, Timo Wright samt ART+ (Arkitektur, rum og tid).

Ud over at vælge de udstillede kunstværker nominerer juryen også en slutliste med tre finalister til årets Solopris. Vinderen af dette års Solopris er den 28-årige kunstner, Kim Richard Adler Mejdahl, der vandt prisen for sine videoværker ‘ODE’ og ‘NO OZONE’. Herunder kan du læse et uddrag af juryens begrundelse for at vælge Kim Mejdahl som årets soloprisvinder: “Juryens Solopris 2018 går til Kim Mejdahl for hans mod til at lade sin egen personlige historie stå i spidsen for sit arbejde uden at reducere den til ren subjektiv terapi. I ‘ODE’ og ‘NO OZONE’ har han skabt to videoværker, som begge har en visuel, følelsesmæssig og kropslig virkning på beskueren. Juryen blev fascineret af dette energifyldte univers, hvis intense personlige udtryk slører grænserne mellem kunst og liv. Det private er ikke helligt i Kim Mejdahls univers, eftersom hans arbejde fokuserer på de barndomstraumer, som de fleste mennesker undgår at diskutere. Kim Mejdahls ekstraordinært ærlige arbejde, og den intense indsats, der er gjort for at skabe filmen ‘ODE’ såvel som den tre minutter lange animation ‘NO OZONE’, skiller ham ud blandt årets ansøgere. Med ‘ODE’ og ‘NO OZONE’ har Kim Richard Adler Mejdahl produceret to værker, som for juryen var uforglemmelige i deres intense, kvalmende og kraftfulde udforskning af hævnens helbredende magt og den personlige behandling af trauma.’Med Soloprisen følger en invitation til at udstille på Charlottenborg Forårsudstillingen 2019. Prisen inkluderer en skriftlig begrundelse, og belønner overordnet kunstnerisk kvalitet og samtidig relevans.

Læs mere om Forårsudstillingen.

Hashtag til sociale medier: #forårsudstillingen2018

Næste