Søg

Halfdan Pisket

Dansker-Trilogien

8 feb – 10 mar 2019 Fernisering: 7 feb 2019 17:00

Som kun 17-årig blev Halfdan Pisket optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han blev uddannet i 2009. I januar 2019 vandt han prisen for bedste serie ved Festival International de la Bande Dessinée, der regnes som tegneseriebranchens svar på filmfestivalen i Cannes. Nu kan Halfdan Piskets prisvindende tegneserie Dansker-Trilogien opleves på Kunsthal Charlottenborg.

Trilogien indeholder værkerne ‘Desertør’, ‘Kakerlak’ og ‘Dansker’. Første bind følger i Halfdan Piskets fars fodspor fra hans opvækst i en lille landsby i grænselandet mellem Tyrkiet og Armenien, og dernæst fortsætter rejsen til Danmark og et liv som fremmedarbejder i andet bind. Endelig tager sønnen læserne gennem farens tilværelse som kriminel og beskriver, hvordan det er at være dansker og blive gammel.

Historien begyndte at komme til live, da Halfdan Piskets far fik konstateret begyndende demens for omkring 11 år siden. Her greb sønnen chancen for at lære sin far at kende, inden hans hukommelse langsomt ville smuldre væk. Han talte med sin far flere gange om ugen gennem flere år og historien begyndte at formes, streg for streg. Det er dog ikke kun historien om en far, men også om den udviste indvandrer, taxachaufføren, grønthandleren og hashsælgeren, der kæmper for en plads i et fremmed samfund og møder både vold, sagsbehandlere, venskaber og kærlighed.

Halfdan Pisket (f. 1985) er en dansk tegneserietegner og graphic novel-forfatter født i 1985. Han blev optaget som kun 17-årig ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han blev uddannet i 2003-2009. Han debuterede i 2009 med tegneserien Vold skrevet af forfatter Hans Otto Jørgensen og har siden udgivet Hail the Darklord (2012) og Låsesmedsfilerne (2012).

I 2015 modtog Halfdan Pisket Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat som den første tegneserietegner nogensinde. Dansker-trilogien udkom først på forlaget Fahrenheit og blev siden samlet i én bog hos Forlaget Gladiator i 2017. I år vandt trilogien prisen for bedste serie ved Festival International de la Bande Dessinée. Han har derudover været medlem af musikaktivistgruppen Albertslund Terrorkorps under aliaset VJ Cancer.

Udstillingen på Kunsthal Charlottenborg viser grafiske kunstværker, som Halfdan Pisket har skabt ovenpå tegneserieuniverset samt skitser, familiefotos og andet materiale, der har dannet grundlag for Dansker-Trilogien. I forbindelse med ferniseringen vil der være en samtale mellem Halfdan Pisket og Michael Thouber, direktør på Kunsthal Charlottenborg.

Hashtag til sociale medier: #halfdanpisket #danskertrilogien #kunsthalcharlottenborg

Næste