Søg

Mediated Matter

Martin Erik Andersen, Karen Harsbo, Katya Sander, Franco Turchi m.fl.

16 sep – 12 nov 2017 Fernisering: 15 sep 2017 18:00

Mediated Matter er en udstilling, der viser resultaterne af et forskningsprojekt af samme navn med fokus på brugen af 3D-teknologi i feltet omkring skulptur, video og performativitet. Forskningsprojektet er iværksat af Det Kongelige Danske Kunstakademi, og udstillingen er kurateret af Martin Erik Andersen, Karen Harsbo, Katya Sander og Franco Turchi.

Udstillingen Mediated Matter tager livtag med det medierede i krydsfeltet mellem de nye 3D-teknologier og den nyeste kunst. Med skulptur, installation, performance og video vil forskningsresultater og processer bliver kortlagt i en dynamisk udstilling, der diskuterer potentialerne mellem samtidskunsten og 3D-teknologierne.

Udstillingen og forskningsprojektet er et konkret bud på, hvordan KUV (kunstnerisk udviklingsarbejde) kan implementeres i Billedkunstskolernes praksis for dialog og deling – og i samarbejdet mellem hhv. professorer, lektorer, studerende og eksterne samarbejdspartnere.

Deltagende kunstnere og samarbejdspartnere på udstillingen er:
Amalie Smith, Amitai Romm, Anna Moderato, Anna Ørberg, Anne Eckersberg, Anne Friis, Anne Nora Fischer, Franco Turchi, Fredrik Tydén, Jacob Alrø, Jean Marc Routhier, Jesper Carlsen, Joakim Almroth, Karen Harsbo, Katya Sander, Lydia Hauge Sølvberg, Marco Spörle, Martin Erik Andersen, Matilde Duus, Maja Malou Lyse, Morten Modin, Rene Schmidt, Sebastian Hedevang, Sophus Ejler Jepsen, Theodor Walldius, Tinne Zenner, Veronica Riget.

Baggrund
Det billedkunstneriske arbejde med 3D-teknologi åbner op for nye betydningsrum og processer, som alle peger på grundlæggende skred i forståelsen af både rum, materialitet, proces, skala og repræsentation. Billedkunsten har her et mulighedsfelt, ikke kun som et produkt af teknologierne, men i høj grad også i kraft af selve processerne og i de digitale transformationers opbrydning af forholdet mellem tegn, rum, materialitet og repræsentation. Vores blik på verden kommer gennem de nye 3D-teknologier til at ændre sig, og billedkunsten kan, ved at gå i direkte dialog med de tekniske udfordringer, være en bevidst medaktør i relationen mellem syn, krop og omverdensforståelse.

Det er desuden nødvendigt at opbygge en kunstnerisk forståelse indenfor de nye teknologier, således at billedkunsten ikke behøver at lade sig diktere af teknologien, men i stedet kan bidrage og udvikle sig i en dynamisk udveksling med nogle af de tekniske processer, der utvivlsomt kommer til at forme vores fremtid.

Forløb
Mediated Matter er et projekt i tre faser. Den første fase fokuserede på objektorienteret forskning, dvs. formgivning og produktion i oversættelser af billeder fra de digitale skærmbilleder til fysiske materielle objekter, bl.a. printet i det ny-opstartede 3D-laboratorium. Anden fase tilkoblede et fokus på kroppen og 3D-gengivelser af kroppen i bevægelse. Målet var at udfordre og eksperimentere med grænsefladen mellem gengivelser i 2D og 3D – såsom film og skulptur. Tredje fase har fokus på værkproduktion og formidling af hele det treårige forskningsforløb.

Med udstillingen på Kunsthal Charlottenborg følger et performance- og talkprogram, en mindre publikation samt et website, hvor projektets undersøgelser vil blive foldet ud til et bredt publikum.

Hashtag til sociale medier: #mediatedmatter #kunsthalcharlottenborg

Støtte

Det tre-årige forskningsforløb har været finansieret af Kulturministeriets KUV-pulje. Udstillingen er realiseret med støtte fra Augustinus Fonden og i samarbejde med Johanne Østervang, Rokoko og SMK/Den Kongelige Afstøbningssamling.

Næste