Ai Weiwei: Soleil Levant
Installation på kunsthallens facade mod Nyhavn
På FN’s Internationale Flygtningedag, den 20. juni 2017, indvies et nyt kunstværk af kunstneren Ai Weiwei (f. 1957 i Beijing Kina) skabt specielt til facaden på Kunsthal Charlottenborg og København. Værket, der har fået titlen Soleil Levant, består af en barrikadering af kunsthallens vinduer med mere end 3500 redningsveste opsamlet fra flygtninge, der er kommet i land på den græske ø Lesbos.
Fokus på humanitær krise
Med værket ønsker Ai Weiwei at sætte fokus på den humanitære krise, der fortsat rammer Europas kyster hver dag. I 2015 og 2016 ankom ifølge UNHCR 1.377.349 mennesker til Europa via havet. I løbet af samme periode er over 8000 mennesker døde eller forsvundet efter at have gennemført denne rejse. Det er denne humanitære krise, som Ai Weiwei med installationen på Kunsthal Charlottenborg ønsker at skabe opmærksomhed omkring.
Værket tager sit navn fra Claude Monets maleri Impression, Soleil Levant fra 1872, der skildrer havnen i Le Havre efter afslutningen på den fransk-preussiske krig. Monets landskabsmaleri fanger den politiske og sociale virkelighed i sin tid med kraner, dampbåde og industrialisering i datidens Frankrig. Ai Weiweis Soleil Levant sætter fokus på den politiske og sociale virkelighed i dag.
Verdenskendt kunstner med stort samfundsengagement
Ai Weiwei er én af de mest respekterede nulevende kunstnere i verden. Han arbejder bl.a. med skulptur, arkitektur, installationer, musik, fotografi og film. Hans kunst er samfundskritisk og har i Danmark tidligere været udstillet på bl.a. Aros, Louisiana og Arken, hvor hans værker også indgår i museernes samlinger.
Ai Weiwei blev i 2011 fængslet i 81 dage i Kina uden retssag efter en række samfundskritiske værker og fik frataget sit pas, som han først fik tilbage i 2015. Siden er han flyttet til Europa og en række af hans seneste værker fokuserer på den aktuelle flygtningekrise.
Værket Soleil Levant til Kunsthal Charlottenborg indvies på FN’s Internationale Flygtningedag 20. juni 2017 og kan ses på Kunsthal Charlottenborgs facade indtil 1. oktober 2017. Projektet er kurateret af Luise Faurschou fra ART 2030 og Michael Thouber fra Kunsthal Charlottenborg.
ART 2030 forbinder kunst og FNs globale mål
ART 2030 forener kunst som nøglen til at åbne folks hjerter, sind og fantasi for den verden, vi gerne vil leve i år 2030. Art 2030 er en bevægelse af visionære kunstnere og meningsdannere i kunstverdenen, der er opsat på at genskabe kunstens rolle i en større verdenskontekst og gøre deres bidrag synlige i forhold til bæredygtig udvikling.
Projektet er støttet af Det Obelske Familiefond, Platform A/S og Statens Kunstfond.
Hashtag til sociale medier: #awwcharlottenborg #aiweiwei #artforglobalgoals #ART2030
Indvielse og markering af World Refugee Day
Ai Weiweis installation blev officielt indviet på World Refugee Day den 20. juni 2017, og i forbindelse med indvielsen afholdt vi et arrangement med talks, mad og musik. Læs mere om arrangementet og se billeder fra arrangementet HER. Se også vores video med de afholdte talks af tidligere formand for FNs generalforsamling Mogens Lykketoft, generalsekretær for Red Barnet Jonas Lindholm, talskvinde for UNHCR i Danmark Elisabeth Arnsdorf Haslund, og den syriske flygtning Rafat Al-hamoud, der har grundlagt House of Humanity: Videooptagelse af talks (Vimeo).