Søg

Europa Endlos

I samarbejde med CPH:DOX

21 mar – 11 aug 2019 Fernisering: 21 mar 2019 17:00

Kunsthal Charlottenborg sætter i 2019 Europa og EU på dagsordenen med gruppeudstillingen Europa Endlos præsenteret i samarbejde med CPH:DOX, en af verdens vigtigste dokumentarfilmfestivaler.

Udstillingen løber over et forår markeret af to afgørende begivenheder i europæisk politik: Storbritanniens annoncerede udmeldelse af EU-fællesskabet 29. marts 2019 og Europa-Parlamentsvalget 26. maj 2019. Begge dele sætter demokratiet på prøve og berører EUs mange millioner indbyggere, der med det kommende valg får mulighed for at få indflydelse på Europa og forholdet til resten af verden.

Med afsæt i dette har kurator Henriette Bretton-Meyer udvalgt en række værker skabt af tidens toneangivende kunstnere, der forholder sig til temaer, der kommer til at spille en central rolle i den kommende EU-valgkamp, som identitet, grænser, fællesskab og migration. Værkerne er fordelt over kunsthallens nordfløj i en markant udstillingsarkitektur, og i løbet af udstillingsperioden kan de besøgende desuden opleve en række debatter, talks og filmvisninger i samarbejde med CPH:DOX.

Udvalgte kunstnere
Udstillingen præsenterer installation, skulptur, film og foto af de internationale kunstnere Monica Bonvicini (1965, Italien), Jeremy Deller (1966, Storbritannien), Daniil Galkin (1985, Ukraine), Sara Jordenö (1974, Sverige), Šejla Kamerić (1976, Bosnien-Hercegovina), Bouchra Khalili (1975, Marokko) samt lidt ældre eksponenter som Jimmie Durham (1940, USA), kunstnerduoen Fischli Weiss bestående af Peter Fischli (1952, Schweiz) og David Weiss (1946 – 2012, Schweiz) og pionererne Olafur Eliasson (1967, Island/Danmark), Wolfgang Tillmans (1968, Tyskland). De udvalgte kunstnere beskæftiger sig alle med aktuelle emner der vedrører Europa i dag og EUs rolle i fremtiden, nogle med en aktivistisk tilgang, andre på mere dokumentarisk vis.

Sara Jordenös film Diamond People (2016) er en dokumentarfilm om arbejdsforhold og globalisering, mens Bouchra Khalilis filmværk The Tempest Society (2017) skabt til documenta 14 bl.a. omhandler nutidens Grækenland i Europa og flygtningekrisen fortalt gennem historien om den franske teatergruppe Al Assifa fra 1970erne, der bestod af nordafrikanske immigranter og franske studerende.

Daniil Galkins installation Tourniqet (2013) repræsenterer ideen om det tillukkede Fort Europa, Olafur Eliassons kompas Crossing-paths compass (2018) er et navigationsinstrument, der symboliserer rejse, bevægelse og retning og muligheden for at orientere sig, og Monica Bonvicinis skulptur The Scale of Things (To Come) (2010) minder om et udsnit af et græsk amfiteater og bringer således tankerne hen på demokratiets vugge i det sydlige Europa – i Bonvicinis version er stedet for dialog og udveksling imidlertid formgivet med jernkæder og uden rækværk.

Jimmie Durham og kunstduoen Fischli Weiss har dokumenteret deres færden i henholdsvis Europa og hele verden – Durham optræder selv i fotoserien In Europe (1994 –), taget løbende gennem årene efter han flyttede til Europa i 1994. Fischli Weiss har fotograferet hundredevis af lufthavne fra deres rejser i hele verden; på Kunsthal Charlottenborg præsenteres London, Amsterdam og Berlin fra serien Airports (1987–2012).

Wolfgang Tillmans og Jeremy Deller forholder sig aktivistisk helt konkret til EUs udvikling og udtrykker sig klart imod Brexit og et smuldrende Europa gennem henholdsvis plakatkampagner og t-shirts.

Events

21 Mar
Fernisering 17-22
17.30: Chris Marker: The Owl’s Legacy, 2018 (340 min.)
18.30: Robert Schabus: Democracy LTD, 2019 (96 min.)

23 Apr – 19 Maj
The Why Foundation filmprogram:
Christoffer Guldbrandsen: Fogh Bag Facaden, 2003 (56 min.)
Christoffer Guldbrandsen: Præsidenten, 2011 (59 min.)
Firas Fayyad & Henrik Grunnet: My Escape, 2016 (45 min.)
Nick Fraser & Ben Lewis: R.U.E.U?, 2000 (75 min.)

30 Apr
16.00: De Identitære. Boglancering og paneldebat om nye strømninger i Europa

15 Maj
Magasinet ATLAS. Lancering

22-25 Maj
Europa Endlos X ART WEEK
Dokumentarfilmprogram om Europa kurateret af CPH:DOX

22 Maj
New Narratives for Europe. Paneldebat

24 Maj (udskudt – ny dato følger)
Artist Talk: Bouchra Khalili fortæller om sin kunstneriske praksis og sit bidrag til Europa Endlos

25 Maj
Omvisning i udstillingen ved kurator Henriette Bretton-Meyer

19 Jun
Efter valgetPaneldebat

Nærmere information vedr. eventprogrammet findes her.

En del af CPH:DOX på Kunsthal Charlottenborg
Europa Endlos præsenteres i samarbejde med CPH:DOX, der i perioden 20.–31. marts for tredje gang forvandler Kunsthal Charlottenborg til festivalpalæ og hovedkvarter for årets udgave af en af verdens mest anerkendte dokumentarfilmfestivaler. Udstillingen åbner i forbindelse med en fælles Europa åbningsaften den 21. marts, der bl.a. byder på verdenspremieren på filmen Democracy LTD skabt af den østrigske filminstruktør Robert Schabus eftefulgt af en livesamtale modereret af DR2-vært Adam Holm. Udover udstillingen vil der under festivalen være biografer, debatter, koncerter, branche-forum og virtual reality-biograf på Kunsthal Charlottenborg. Læs mere om Europa åbningsaften og køb filmbilletter her.

Udstillingen Europa Endlos kurateres af Henriette Bretton-Meyer og er støttet af Politiken-Fonden, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.

Hashtag til sociale medier: #europaendlos #kunsthalcharlottenborg

Næste