Søg

Verden er i dig

Medicinsk Museion på Kunsthal Charlottenborg

30 sep – 16 jan 2022 Åbning: 29 sep 2021 12:00

Find alle events i forbindelse med udstillingen her. For booking af skoleomvisninger, se venligst på Medicinsk Museions hjemmeside her.

Medicinsk Museion flytter ind på Kunsthal Charlottenborg og præsenterer efterårets store udstilling Verden er i dig. Gennem videnskab, samtidskunst og historiske objekter undersøger udstillingen, hvordan vores kroppe er forbundet med verden i og omkring os.

Vi lever i den antropocæne tidsalder – menneskets tidsalder – og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi på godt og ondt påvirker og forandrer verden omkring os. Men de færreste tænker over, at verden også påvirker menneskekroppen tilbage. At vores omverden er med til at forme vores kroppe og daglige eksistens.

Vores celler registrerer skiftet fra dag til nat, skabt af planetens bevægelse. Ting vi rører ved påvirker trillioner af mikrober, der bor i og på os, og som bestemmer, hvordan vi har det. Generationerne, der kom før os, har efterladt sig spor i vores DNA. Vi eksisterer på godt og ondt i netværk af forbindelser, der strækker sig fra det mikroskopiske til det planetariske.

Udstillingen Verden er i dig tager afsæt i ny biomedicinsk forskning, der arbejder på at forstå vores kroppe, vores sundhed og vores verden. Men samtalerne om forskningens indsigter kan ikke fastholdes i adskilte discipliner. De flyder over i kunst, historie, kultur, filosofi, politik og mere. Tilsammen åbner de for nye forståelser af vores kroppes forbundethed med verden.

Udstillingen rummer en blanding af nykommissionerede kunstværker, genstande fra Medicinsk Museions samlinger, malerier, videoinstallationer og videnskabelige og historiske objekter. Alle genstande fortæller om vores forbundne kroppe og udstillingen bevæger sig gennem fire temaer – Tid, RumMikrober og Generationer.

Publikum kan blandt andet se en syv meter stor jordklode Gaia af Luke Jerram [UK], et mikrobielt aftryk af kunstneren Sonja Bäumels [AT] krop i en petriskål, hvor mikroberne fra huden har fået lov at vokse, og Andrew Carnies [UK] videoinstallationen Blue Matter, som bruger videnskabelige billeder af neuronnetværk til at skabe landskaber af floder, skove, bygninger og kroppe. Biokunstneren Anna Dumitriu [UK] udstiller i værket Hypersymbiotics: Post Pandemic Edition et medicinkabinet med serotoninproducerende plasmider, der bor i E.coli-bakterier i tarmene – fremtidens levende lykkepiller. Med i udstillingen er også tabletter med støv fra Månen og Mars i værket Un-Earthing (pharmakon) skabt af Ralo Mayer, der stiller spørgsmålet, om vi kan blive ét med udenjordiske verdener ved at indtage og fordøje dem.

 

Deltagende kunstnere: Mediated Matter Group/Neri Oxman, Ralo Mayer, Katie Paterson, Bradley Pitts, Lucy McRae, Kathy High, Jiwon Woo, Sonja Bäumel, Baum & Leahy, Guston Sondin-Kung, Marcus Coates, Susan Morris, Till Rabus, Heath Bunting, Isabella Martin, Maya Sialuk Jacobsen, Kaitlynn Redell, Mary Maggic, Pinar Yoldas, Mogens Jacobsen, Anna Dumitriu, Andrew Carnie, Jenna Sutela, Luke Jerram, Revital Cohen & Tuur Van Balen, Tine Friis & Eduardo Abrantes, Sofie Louise Dam.

Kuratorer: Adam Bencard, Jacob Lillemose, Kristin Hussey, Malthe Kouassi Bjerregaard.
Udstillingsarkitekt: Anne Schnettler

Verden er i dig er kurateret af Medicinsk Museion (en del af Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research – CBMR) på Københavns Universitet. Produceret i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg.

Udstillingen er blevet til takket være støtte fra Novo Nordisk Fondens tematiske program i uddannelse og formidling, Velux Fonden, Bikubenfonden, Beckett Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Direktør Espen og Hustru Tanja Neergaard Dinesens Fond.

Kunsthal Charlottenborgs udstillingsprogram er støttet af Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond.

Næste