Søg

Slow Violence

Maria Thereza Alves, Pia Arke, Mia Edelgart, Harun Farocki, Basia Irland, Runo Lagomarsino, Zoe Todd

18 jun – 13 aug 2017 Fernisering: 17 jun 2017 15:00

Sammen med kunstnerne Maria Thereza Alves, Pia Arke, Mia Edelgart, Harun Farocki, Basia Irland, Runo Lagomarsino og Zoe Todd sætter kurator og Ph.d Katarina Stenbeck med udstillingen Slow Violence fokus på den radikale forandring, som vor klode gennemgår i disse år.

Den massive destruktion af jordens økosystemer omfatter ikke blot klimaforandringer og artsudryddelse. Såvel mineral- og råstofudvinding, skovrydning og flydende plastik-kontinenter, som forsuring af verdenshavene, industrielt landbrug og accelererende globalisering er del af de processer, der er ved at forandre livsbetingelserne for alt levende på jorden.

Vi kalder det udvikling. Fremskridt. Vækst. En udvikling baseret på århundreders radikale indgreb i de komplekse og indbyrdes afhængige processer, der udgør jordens livsopretholdende systemer. Men destruktionen af disse systemer er samtidig også resultatet af langsom vold. En vold der udøves i periferien af vores opmærksomhed – en vold der ofte er usynlig og hvis ødelæggelse først viser sig med forsinket effekt. En vold der ikke opfattes som vold.

Fortællingen om det antropocæne, den geologiske periode vi befinder os i, er en ny evolutionær dagsorden, der sætter menneskeheden i centrum for klodens udvikling og udpeger mennesket som den væsentligste geologiske faktor. Men konsekvenserne af de planetkonsumerende praksisser er knyttet til en særlig måde at opfatte menneskets relation til sine omgivelser på. En opfattelse, der voksede frem samtidig med den europæiske kolonialisme og tidlige kapitalisme.

Det antropocæne narrativ anser ødelæggelsen af jorden som collateral damage, u-intenderet skade, men 1700-tallets brug af termen ’klimaforandringer’ fortæller noget andet. Allerede dengang var det nemlig afgørende ikke blot at kontrollere de fysiske omgivelser, men også at ændre de klimatiske forhold. Ligesom slavegørelse og udryddelse af hele befolkninger var manipulation af miljøer og klimaer også en integreret del af koloniseringens projekt.

Hvordan blev det muligt at opfatte mennesker og miljøer som uudtømmelige ressourcer, der kan udnyttes og udbyttes helt omkostningsfrit? Udstillingen Slow Violence er et forsøg på at læse destabiliseringen af klimaet og destruktionen af kloden som en historie om langsom vold.

Slow Violence er kurateret af Katarina Stenbeck og en del af forskningsprojektet “In Search of the Lost Future”. Udstillingen lancerer programmet Charlottenborg Art Research, der er et samarbejde mellem Kunsthal Charlottenborg og Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.

Udstillingen er generøst støttet af Augustinus Fonden, Novo Nordisk Fonden og Statens Kunstfond.

Screening af filmen Kuannersuit; Kvanefjeld
I forbindelse med udstillingen viser vi onsdag den 21. juni fra kl. 17 filmen Kuannersuit; Kvanefjeld, 2016 (27 min.) af kunstnerne Lise Autogena (DK) og Joshua Portway (UK) i Charlottenborg Art Cinema. Inden visningen introduceres filmen af kunstnerne og udstillingens kurator Katarina Stenbeck. Læs mere om visningen.

Næste