Søg

Whistleblowers & Vigilantes

Figurer i den digitale modstandskamp

18 jun – 13 aug 2017 Fernisering: 17 jun 2017 15:00

Hvem ejer retten til at definere, om whistleblowers er samfundets helte eller fjender? Dette spørgsmål tages op i den kontroversielle udstilling Whistleblowers & Vigilantes, der præsenterer hovedpersoner, positioner og strategier i den digitale modstandskamp.

Gennem kunstværker, tv-klip, overvågning, dokumentarisme og historiske dokumenter præsenterer den kontroversielle udstilling Whistleblowers & Vigilantes en række af de vigtigste hovedpersoner og former i den digitale modstandskamp samt de aktivistiske strategier og juridiske opfattelser, som præger denne. Udstillingen stiller bl.a. spørgsmålet, om der bag den digitale aktivisme står frihedskæmpere, der slås for sandhed og retfærdighed, eller terrorister, der truer statens sikkerhed?

Med en række aktuelle eksempler skaber udstillingen dermed perspektiver på den intensive debat om whistleblowers og digital aktivisme, der har hersket de senere år i forbindelse med Edward SnowdenJulian Assange og Chelsea Mannings afsløringer af fortroligt materiale. Disse tre whistleblowers præsenteres i udstillingen sammen med bl.a. Anonymous, DIS, Omer FastMetahaven, Ted Kaczynski (Una-bomberen), Etoy og Peng! Collective.

Udstillingen undersøger desuden, hvad der forbinder whistleblowers, hackere, aktivister, kunstnere og andre eksponenter for den radikale type online-aktivisme, der siden 1996 har blomstret under den engelske term ‘internet vigilantism’ eller simpelthen ‘digilantism’.

Imidlertid præsenterer udstillingen også de forskelligheder, der i høj grad karakteriserer figurerne i den digitale modstandskamp. Der trækkes samtidig historiske tråde til modstanden mod statslig overvågning, men også mod den tekniske og økonomisk motiverede overvågning igennem de seneste 45 år.

Udstillingen er kurateret af Inke Arns og Jens Kabisch og organiseres i samarbejde med HMKV i Dortmund. Støttet af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond og Goethe-Institut Dänemark.

Hashtag til sociale medier: #whistleblowersexhibition #kunsthalcharlottenborg

Næste