Søg

Kirstine Roepstorff

Renaissance of the Night

16 jun – 12 aug 2018 Fernisering: 15 jun 2018 18:00

OBS: Vær venligst særligt opmærksom på, at udstillingen foregår i gradvis mørke og at underlaget er ujævnt og i forskellige niveauer. Beklageligvis er udstillingen ikke tilgængelig i kørestol eller med barnevogn.

Under titlen Renaissance of the Night viser Kunsthal Charlottenborg over sommeren den hidtil største soloudstilling af Danmarks repræsentant ved Venedig Biennalen 2017, den internationalt anerkendte kunstner Kirstine Roepstorff. Som en af sin generations mest alsidige billedkunstnere skaber Kirstine Roepstorff værker, der rækker ud efter vores dybeste æstetiske sanser såvel som vores politiske, sociale og eksistentielle bevidstheder.

Renaissance of the Night sætter fokus på mørket og vores kulturelle forståelse af det. Mørket kan både være et fysisk fænomen – en mangel på lys – men det forbindes også med aspekter af menneskets psyke, søvnen og underbevidstheden. Det kan være en tilstand af frygt og uvished, og samtidig udgøre vores fælles universelle fundamentet; det urstof hvorfra vi alle kommer. Med tesen om at vi i dag lever i en “overbelyst” verden, hvor lyset dyrkes som en absolut sandhed mens mørket associeres med det ubehagelige og ukendte, undersøger Kirstine Roepstorff vores sanselige fokusering på mørkets potentiale. Kan mørket være en energi og en transformerende kraft snarere end summen af det store ukendte, som vi er tilbøjelige til at undvige? Hvad sker der, hvis vi giver os hen til det mørke?

Udstillingen iscenesættes som en ambient totalinstallation, der spreder sig over hele Kunsthal Charlottenborgs sydfløj og tematiseres som en rejse fra tusmørke til daggry (”dusk to dawn”). Centralt i udstillingen og præsenteret i en ny form, installeres Roepstorffs seneste hovedværk fra Venedig Biennalen, det spektakulære lyd- og lysteater Theatre of Glowing Darkness, og den mesterlige gobelin Renaissance of the Night, hvorfra udstillingen tager sin titel. Dertil vises et stort udvalg af nyproducerede såvel som ældre værker i form af maleri, collage, relief, mobile og skulptur.

Kirstine Roepstorff (f. 1972) er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi (1994-2001) og Rutgers University, Mason School of Fine Art (MFA), USA (2000). I 2017 repræsenterede hun Danmark i den Danske Pavillon ved den 57. internationale kunstbiennale i Venedig. Kirstine Roepstorff er lige nu udstillingsaktuel på museet Trapholt ved Kolding, og har desuden skabt scenografien til en soloudstilling med den danske surrealist Rita Kerrn-Larsen (1904 – 98), der åbner til august på kunsthallen Gl. Holtegaard nord for København.

Renaissance of the Night er kurateret af Aukje Lepoutre Ravn, tidligere kurator på Röda Sten Konsthall i Göteborg og kunstnerisk leder af GIBCA-Göteborg International Biennale for Contemporary Art 2015.

Udstillingen er generøst støttet af Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Oticon Fonden, Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond, Axel Muusfeldts Fond. Sponsorater: Flügger, Stouenborg, Louis Poulsen, Kvadrat, Sten & Grus Prøvestenen A/S.

Podcast-serie om mørke
Med fokus på emnet mørke produceres der i forlængelse af udstillingen en podcastserie i samarbejde med Carsten Ortmann, cand.mag i Æstetik & Kultur fra Aarhus Universitet og radiovært på DR P1s program ’Supertanker’. På kryds og tværs af sprog og -fagområder udfoldes en bred vifte af forskellige stemmer, der alle taler om deres forhold til mørket – lige fra en blind drengs sensibilitet af lys og farver til en anerkendt astrofysikers definerende viden om stjernestøvs betydning for planeters skabelse. Kapaciteter som kurator Bonaventure Ndikung, teolog Anders Laugesen, teater instruktør Catherine Poher, neurolog Andreas Roepstorff og astrofysiker Anja C. Andersen er blandt de deltagende. Serien vil bestå af 20 podcasts, og vil være frit tilgængelige til streaming og download fra www.konkylie.dk den 14. juni.

Events (fri entré)

Onsdag 20. juni kl. 17.00
Kirstine Roepstorff i samtale med kurator Aukje Lepoutre Ravn og komponist David Hykes efterfulgt af koncert i udstillingen med David Hykes. Teatret ‘Theatre of Glowing Darkness’ vil derfor ikke kunne opleves kl. 18-20.

Onsdag 27. juni kl. 17.00
Omvisning og introduktion til udstillingen ved kurator Aukje Lepoutre Ravn.

Onsdage kl. 18.30
Hver onsdag i udstillingsperioden vises Bjarke Underbjergs film Influenza (on Kirstine Roepstorff) fra 2018 i Kunsthal Charlottenborgs biograf. Varighed: 75min.
Læs mere her

Næste